Svijet
0

Janša: Rezolucija Vijeća sigurnosti o Kosovu dostatna za europsku misiju

FENA
Slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja predsjeda Europskom unijom, izjavio je u petak nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom da postojeća rezolucija Vijeća sigurnosti o Kosovu predstavlja zadovoljavajuću pravnu osnovu za slanje misije Europske unije u tu pokrajinu.

"Europska unija čvrsto je uvjerena da slanje misije na Kosovo ima svoju pravnu osnovu u postojećoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a", izjavio je Janša na konferenciji za novinare nakon susreta s Banom na Brdu kod Kranja.

Dodao je da sa slanjem misije ne treba čekati jer iskustvo iz Bosne iz Hercegovine iz 1990-tih govori da su tisuće ljudi bile ubijene dok se tražilo pravnu podlogu za intervenciju.

Glavni tajnik Svjetske organizacije, koji je doputovao u dvodnevni posjet Sloveniji kao zemlji koja predsjeda Europskom unijom, u vezi s mogućom primjenom sadašnje rezolucije Vijeća sigurnosti za upućivanje misije Europske unije na Kosovo rekao je da će pažljivo pratiti razvoj događaja na Kosovu, te proučiti pravne, sigurnosne i političke implikacije vezane na slanje misije Europske unije.