Svijet
0

Janša razgovarao sa Sanaderom, ali o smirivanju incidenta

FENA
Slovenski premijer Janez Janša odazvao se u srijedu na optužbe da mijenja izjave vezane na svoj razgovor s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom pred slovenske parlamentarne izbore 2004. godine, ponovivši da s hrvatskim premijerom nikad nije dogovarao incidente u Piranskom zaljevu.

Pojedini slovenski mediji objavili su Janšinu izjavu iz lipnja ove godine u kojoj Janša kaže: "Odlučno negiram da sam se bilo kada dok sam bio u opoziciji razgovarao s predsjednikom HDZ-a, odnosno hrvatske vlade o incidentima u Piranskom zaljevu, odnosno da smo dogovarali incidente".

Dio tiska navodi da je Janša nedavnim razgovorom za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV i priznanjem da je sa Sanaderom, pred izbore u Sloveniji i na Sanaderov poziv, razgovarao o smirivanju političke situacije nastale nakon incidenta s Jorasom i Podobnikom na Dragonji, te nakon prijetnje tadašnjeg premijera Antona Ropa da neće podržati ulazak Hrvatske u EU, zapravo relativizirao svoje ranije negiranje kontakta s hrvatskim premijerom i "naknadno" se sjetio tog razgovora.

Član parlamentarne komisije za kontrolu tajnih službi iz redova oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Dušan Kumer čak je Janšu optužio za licemjerje i neuvjerljivo mijenjanje izjava o tom slučaju.

Janšin je ured u srijedu, u izjavi za javnost, Kumerove navode nazvao "neistinitima i obmanjujućima".

"Predsjednik vlade u svim je dosadašnjim izjavama zanijekao dogovaranje o incidentima u Piranskom zaljevu, odnosno njihovo namjerno izazivanje. No, on nije nijekao razgovor o jednoj drugoj temi, a to je smirivanje situacije nakon incidenta sa zastupnikom Janezom Podobnikom na graničnom prijelazu Plovanija", naveo je u priopćenju Janšin kabinet, dodajući da su suprotne izjave bivšeg premijera Antona Ropa Sloveniju dovele u "neugodan položaj" u međunarodnoj javnosti i u odnosu prema Hrvatskoj, s kojom se pokušavaju riješiti otvorena pitanja.

Kako tvrdi Janašin ured, u Slovenskoj obavještajnoj službi SOVA nisu pronađeni dokazi za Ropove tvrdnje o snimanom telefonskom razgovoru Janše i Sanadera, a ako je taj razgovor bio sniman onda je to učinjeno protuzakonito. "Ti razgovori nisu mogli biti osnova za bilo kakvu obradu podataka kakvu predviđa zakon o obavještajnoj agenciji. Zato u SOVA-i nije nađen niti prijepis ili drugi dokument koji bi mogao imati zakonitu osnovu", navodi se u priopćenju.

U Janšinu kabinetu ističu da je zato svako eventualno informiranje Ropa 2004. godine vezano uz razgovor Janše i Sanadera moglo biti samo "zloporaba obavještajne službe s političkim ciljevima".

Da je eventualna obavještajna obrada telefonskog razgovora Janše i Sanadera bila protuzakonita potvrdio je u srijedu i često citirani pravnik i nekadašnji zastupnik u parlamentu Rajko Pirnat.

Pirnat u prvom redu dovodi u sumnju izraz "praćenje međunarodnih veza" što je, prema pisanju nekih slovenskih medija, kao osnova za prisluškivanje navedeno u slovenskom zakonu o obavještajnoj službi. Prema njegovu tumačenju, izraz 'praćenje međunarodnih veza' u zakonu o SOVA-i nije definiran, međunarodne veze ne može se pratiti, a da se ne prisluškuje, a to je onda protuzakonito jer se time poseže u privatnost informacija. "21. članak zakona o SOVA-i interpretira se tako da ta interpretacija omogućava praktično neograničeno prisluškivanje ako je jedan od sugovornika u inozemstvu, a to je neprihvatljivo", rekao je Pirnat, a prenose slovenski mediji.

Pirnat dodaje da je u Sloveniji, ako se zakon pošteno interpretira, svako prisluškivanje razgovora, ako to nije odobrio sud, nezakonito i kažnjivo djelo. "Ako je bivši premijer Rop znao za takav slučaj, morao je uložiti kaznenu prijavu", rekao je Pirnat u vezi "afere prisluškivanje" čiji su korijeni ujesen 2004. godine, u vrijeme pred slovenske parlamentarne izbore.

Kako u srijedu popodne javljaju slovenski mediji, član parlamentarne komisije za tajne službe Rudolf Petan, inače zastupnik Janšinih Slovenskih demokrata (SD), izjavio je da je snimka telefonskog razgovora Janša-Sanader na SOVA-i pronađena, ali da ne predstavlja dokaz da su Janša i Sanader dogovarali incidente u Piranskom zaljevu, nego upravo suprotno - da su smirivali stanje.

"Razgovor je u trajanju 14 minuta, a vodi se u pravcu smirivanja prilika na granici nakon što je hrvatska granična policija 22. rujna 2004. uhitila 12 članova Pučke stranke s Janezom Podobnikom na čelu. Na snimci nema govora o dogovaranju incidenata u Piranskom zaljevu", rekao je Petan, dodajući da su tu i neke druge snimke čuli članovi odbora za kontrolu tajnih službi i da su tvrdnje o "dogovaranju incidenata" konstrukcija stvorena nakon što je Janšina vlada počela istraživati nepravilnosti u radu obavještajnih službi u prošlim godinama.