Svijet
0

Janša protiv blokiranja Hrvatske zbog Lisabonskog ugovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zastoj u ratifikaciji europskog Lisabonskog ugovora neće bitno usporiti pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, a ni u Sloveniji ne poznajem nikoga kome bi to odgovaralo, izjavio je u razgovoru za novi broj tjednika "Reporter" slovenski premijer Janez Janša.

"Zastoj zbog referenduma u Irskoj za Hrvatsku nema veće značenje jer će Lisabonski ugovor biti svakako ratificiran prije nego što se bude odlučivalo o prijemu Hrvatske u EU", rekao je Janša u razgovoru za tjednik "Reporter".

On je dodao da u rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom ne treba igrati na kartu usporavanja pregovaračkog procesa te da ni Hrvatska ne treba usporavati proces "usvajanja europskih standarda" za koje Slovenija smatra da olakšavaju i rješavanje otvorenih pitanja.

Upitan o tome bi li netko sada mogao tražiti da, po ugledu na Irce, i Slovenci o Lisabonskom ugovoru glasuju na referendumu, makar je parlament ugovor već ratificirao, i to samo zato da bi na taj način blokirao hrvatski ulazak u integraciju, Janša je odgovorio niječno.

"Europskoj uniji potrebna su nova pravila kako bi bila djelotvornija i kako bi postala globalni akter. O tome kako će biti organizirana Europska unija ovisi kvaliteta našeg života u budućnosti. Ne poznajem baš nikoga tko bi bio sve to spreman prokockati zato da bi Hrvatskoj zatvorio put prema Europskoj uniji", rekao je Janša.