Svijet
0

Janša: Pregovori s Hrvatskom i Turskom nisu ugroženi zbog irskog referenduma

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Negativni rezultat referenduma o Lisabonskom ugovoru u Irskoj neće u Europskoj uniji izazvati onakvu krizu kakvu je 2005. godine donijelo odbijanje europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, a nisu ugroženi ni pristupni pregovori s Hrvatskom i Turskom, ocijenio je u petak navečer slovenski premijer i predsjedavajući Vijeća EU-a Janez Janša u emisiji "Odmevi" RTV Slovenije.

"Ovo nije tako velika kriza i trebat će bitno manje vremena da se postigne rješenje", rekao je Janša uspoređujući posljedice irskog referenduma s posljedicama koje su uslijedile kada su 2005. europski ustav odbili Francuzi i Nizozemci, pa se moralo pristupiti izradi novog europskog ugovora.

Janša je rekao da će se o načinu pronalaženja rješenja za sadašnju situaciju govoriti na sastanku čelnika europskih država na summitu EU-a, ali da je prerano za špekulacije o izlazu iz situacije dok svoju analizu na tom sastanku ne iznese irski premijer Brian Cowen.

"Rješenje se mora pronaći za nekoliko mjeseci", rekao je Janša, dodajući da je danas promijenio dnevni red summita, pa se tako na njemu zbog zastoja uzrokovanog irskim referendumom neće razgovarati o primjeni Lisabonskog ugovora od 1. siječnja iduće godine, nego o prevladavanju sadašnje situacije.

Janša je rekao da će na summitu glavna tema biti pitanja poput drastičnih povećanja cijena hrane i energenata, euro kao jaka svjetska valuta i slični izazovi za integraciju, te naglasio da EU bez Lisabonskog ugovora koji donosi nužne promjene potrebne da EU odgovori globalnim izazovima EU ne može u budućnosti djelotvorno funkcionirati jer se je nakon velikog proširenja 2004. godine promijenila.

Slovenski premijer i predsjedavajući Vijeća EU-a naglasio je pri tome da će EU nastaviti normalno djelovati, ali da je "zastoj" nastao nakon referenduma u Irskoj potrebno riješiti za nekoliko mjeseci.

Janša je rekao da će se postupci ratifikacije Lisabonskog ugovora nastaviti u onim zemljama koje ga još nisu potvrdile i da će se "zastoj" riješiti za nekoliko mjeseci.

Isto tako, naglasio je, nije ugrožen proces pregovora o članstvu sa zemljama koje su u tom procesu, premda u formalnom smislu Europsku uniju po sadašnjem Ugovoru iz Nice nije moguće širiti na više od sadašnjih 27 članica.

"Pregovori teku s Turskom i Hrvatskom, iduće godine nije predviđeno proširenje na neku od njih, a sadašnji zastoj svakako će biti riješen najkasnije za godinu dana", rekao je Janša.

Slovenski premijer dodao je da Europska unija ima sasvim dovoljne administrativne kapacitete za nastavak tehničkih pregovora sa zemljama kandidatkinjama koje su već u procesu i da se to neće zaustaviti.

Govoreći o mogućim razlozima odbijanja Lisabonskog ugovora u Irskoj, Janša je rekao da je bilo više razloga, domaćih i vanjskih, te da je u Irskoj bila jaka kampanja protiv Lisabonskog ugovora koju su vodili euroskeptici.

"Veliki broj euroskeptika iz zemalja EU-a koncentrirao se na Irsku jer su osjetili da bi mogli zaustaviti cijeli proces. No, nisu uspjeli, izazvali su samo zastoj", rekao je Janša za slovensku televiziju.