Svijet
0

Janša: Otvorena pitanja s Hrvatskom ne mogu se rješiti do kraja godine

FENA
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak da se otvorena pitanja s Hrvatskom ne mogu riješiti do kraja ove godine, odnosno do 1. siječnja 2008. kad Slovenija preuzima predsjedavanje Europskom unijom.

"Slovenija se ne boji arbitraže o granici, no mislim da bi naša otvorena pitanja s Hrvatskom s nešto dobre volje trebali još jednom pokušati riješiti bilateralno. No, mislim da to neće biti moguće prije nego što Slovenija preuzme predsjedavanje EU-om ", izjavio je slovenski premijer u razgovoru za regionalni studio Slovenskog radija u Kopru, prilikom posjeta njegove vlade slovenskoj obali.

Janša je rekao da ne vidi mogućnost za rješenje pitanja granice s Hrvatskom u spomenutom roku, kako zbog "povijesti tog pitanja", tako i zbog predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj krajem godine.

Unatoč tome, Janša je ocijenio Slovenija može biti zadovoljna svojom pozicijom u odnosu na Hrvatsku jer će u Europskoj uniji u koju će, kako je rekao, prije ili kasnije ući i Hrvatska, ekonomska snaga država biti važniji čimbenik "od poneke parcele ili (granične) table".