Svijet
0

Janša: Opstanak vlade nije ovisan samo o rezultatu glasovanja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u nedjelju da ostanak njegove vlade nije toliko vezan na rezultat sutrašnjeg glasovanja o povjerenju u parlamentu koliko od "ponovne uspostave temeljnog političkog konsenzusa" da je predsjedavanje Europskom unijom važan povijesni zadatak na kojem moraju surađivati sve političke stranke bez obzira jesu li su u vladi ili u opoziciji.

"Nećemo ustrajati na vlasti ako i dalje bude vrijedila ocjena da je ova vlada opasna za sadašnjost i budućnost Europske unije", rekao je Janša u nedjelju navečer u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Janša je rekao da je ocjena o tome da je zbog predsjedavanja Slovenije Europskom unijom ugrožena sadašnjost i budućnost te integracije jer se u Sloveniji krše ljudska prava i cenzuriraju mediji, što je navod iz peticije koju je potpisalo više stotina slovenskih novinara i koja je poslana na najviše adrese u Europskoj uniji i na adrese novinarskih organizacija i organizacija za zaštitu ljudskih prava, predstavlja kampanju "blaćenja države" u inozemstvu uoči preuzimanja predsjedništva EU-om. Naglasio je da iza te peticije kao sponzori stoje opozicijske stranke.

Slovenski parlament u ponedjeljak popodne glasovat će o povjerenju Janšinoj vladi, no on je u razgovoru za POP-TV rekao da glasovanje o povjerenju nije tražio kako bi testirao čvrstinu koalicije nego stajališta opozicijskih stranaka koji se obrušavaju na vladu i krše početkom godine postignuti sporazum da će je pustiti na miru u vrijeme priprema i tijekom predsjedavanja Europskom unijom.

Slovenski analitičari procjenjuju da će Janšina koalicija prilikom današnjeg glasovanja održati jedinstvo jer su to zajamčili predsjednici svih stranaka, te dobiti potrebnu natpolovičnu većinu.

Četiri stranke koje čine Janšinu koaliciju desnog centra u parlamentu imaju 49 od 90 zastupničkih mjesta, a prilikom postavljanja vlade prije tri godine za nju su glasovala i dva zastupnika koji predstavljaju manjine.