Svijet
0

Janša: Izostanak poziva u NATO Makedoniji bio bi loš znak za širenje EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu Bukureštu gdje sudjeluje na summitu NATO-a da se nada kompromisu koji će omogućiti da se poziv za članstvo uputi i Makedoniji jer bi njezino nepozivanje u članstvo Saveza nanijelo štetu i proširenju Europske unije, javili su slovenski mediji.

"Bila bi šteta da Makedonija ne dobije poziv i nadam se da će problem koji u vezi s tim postoji samo s jednom članicom biti prevladan", izjavio je Janša slovenskim novinarima.

Izrazio je mišljenje da bi do četvrtka moglo doći do kompromisa jer će, kako je dodao, "Grčka teško izdržati pritisak" ostalih članica saveza da se u paketu za proširenje s Hrvatskom i Albanijom nađe i Makedonija.

Grčka prijeti vetom na pozivanje Makedonije u članstvo NATO-a zbog spora oko imena s tom zemljom.

Janša je dodao da bi neprimanje jedne od triju država koje u Bukureštu očekuju pozivnicu za članstvo "bio loš znak i za proširenje Europske unije" koje zagovara Slovenija koja trenutno predsjeda integracijom.

Zbog toga smo posebno zainteresirani da u Bukureštu ne dođe do "zastoja", rekao je Janša.

Slovenija je već ranije u skupini 10 članica NATO-a podržala namjere da Savez u Bukureštu izda akcijski plan za članstvo u NATO-u Gruziji i Ukrajini, te da se započne "pojačani dijalog" sa Crnom Gorom i BiH, što je prva faza pred početak pregovora o članstvu.