Svijet
0

Janša i Sanader dogovarali incidente u Piranskom zaljevu

FENA
Bivši slovenski premijer Anton Rop u nedjelju je rekao kako je slovenska obavještajna služba 2004. prisluškivala telefonske razgovore hrvatskog premijera Ive Sanadera s tadašnjim opozicijskim čelnikom i sadašnjim premijerom Janezom Janšom radi incidenata u Piranskom zaljevu te da su Sanader i Janša dogovarali te incidente.

"Prisluškivanje (razgovora) odnosilo se prvenstveno na incidente u Piranskom zaljevu", rekao je Rop u razgovoru za RTV Slovenija, dodajući da predmet praćenja nije bio Janša, ali da su se o incidentima "dogovarali" hrvatski premijer i Janša, tada predsjednik najjače oporbene stranke koja je na jesenskim izborima iste jeseni osvojila relativnu većinu u parlamentu.

Rop je rekao da se je praćenjem razgovora utvrdilo da je postojao "dogovor" između "slovenske i hrvatske strane" u vezi incidenata.

"Hrvatska vlada davala je direktive kada da dođe do incidenta i to neposredno prije izbora. Janša i Sanader dogovarali su se kad će doći do incidenata u Piranskom zaljevu", ustvrdio je Rop u razgovoru za RTV Slovenija.

Rop je na mjestu premijera i predsjednika liberalnih demokrata (LDS) 2002. naslijedio Janeza Drnovšeka nakon što je Drnovšek izabran za predsjednika države, ali je vladu vodio samo dvije godine jer je na parlamentarnim izborima 2004. stranka LDS zabilježila slab rezultat, pa je novu vladu formirala koalicija desnog centra Slovenske demokratske stranke premijera Janše.

Rop je sada zastupnik u parlamentu, a nakon ostavke na mjesto predsjednika stranke djeluje u zastupničkoj skupini Socijalnih demokrata (SD), trenutno najpopularnije stranke u bloku lijevih oporbenih stranaka.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik u subotu je pozivajući se na "neslužbene, ali pouzdane" informacije iz obavještajne agencije SOVA ustvrdio da je agencija u izbornoj 2004. zabilježila više razgovora Janše i Sanadera, ali da predmet prisluškivanja nije bio Janša nego hrvatsko vodstvo zbog otvorenih pitanja među dvjema državama.

Janša je na to u subotu reagirao izjavom u kojoj nije pripisao mnogo važnosti članku u listu bližem strankama ljevice. No, dodao je da bi to bio "nečuveni skandal" ako bi se informacija pokazala tačnom.

Sanader je u subotu rekao kako ne vjeruje da je slovenska obavještajna služba pratila njega nego da je, ako je prisluškivanja bilo, vjerojatnije da se prisluškivalo razgovore s Janšom, dodavši da bi pojašnjenje o tim medijskim napisima mogao dati Rop.

Afere oko slovenske obavještajne zajednice u slovenskim su medijima prisutne već nekoliko mjeseci i vezane su na istragu o navodnim nepravilnostima u toj službi koju provodi posebna radna skupina Janšine vlade, a tvrdnje da je predsjednik Drnovšek navodno koristio sredstva iz "crnog fonda" SOVA-e izazvale su velike napetosti između ureda premijera i predsjednika države.