Svijet
0

Janjić: Beograd se može oprostiti od pregovora o Kosovu

FENA
Beograd
Beograd
Predsjednik srbijanskog Foruma za etničke odnose, nevladine organizacije koja se bori za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Dušan Janjić izjavio je u utorak za B-92 kako je na temelju priprema sastanka Bush - Putin bilo moguće zaključiti da će Kosovo biti sporedna tema, prepuštena nižoj razini, te da se Beograd treba oprostiti od ideje o daljnjim pregovorima.

"Juli i august mjeseci su u kojima će biti pisana zajednička rezolucija. Beograd maksimalno može dobiti komunikaciju nekim pozadinskim kanalima, a od ideje o pregovorima treba se oprostiti. Beograd, dakle, treba dobro pripremiti strategiju pregovaranja preko pozadinskih kanala i Rusije" smatra Janjić, ugledni sociolog s reputacijom u srbijanskoj demokratskoj javnosti.

"Sada je kreirana atmosfera saradnje, Bush je priznao Putina kao jednog od vodećih lidera svijeta, a Rusiju za regionalnu silu, što je za rusku unutarnju politiku izuzetno važno. Podatak da je tako važno pitanje u odnosima, pitanje raketnog štita, prepušteno Vijeću NATO - Rusija, govori o tome da Rusija ide u daljnje partnerstvo sa SAD-om i da će biti tražena zajednička rješenja", kazao je on.

Po Janjićevim riječima, "to sve ima jasne posljedice po Kosovo i Beograd se za to mora spremiti". Sada i Rusija i EU treba da nađu neki kompromis, ističe Janjić, dodajući da su Sjedinjene Države pristale na kompromis koji nađu Rusija i EU, pristale su i na produljenje roka, ali da ni SAD ni EU ne mogu pristati na beskonačno odugovlačenje.