Svijet
0

James Woolsey: Rusija se želi dokazivati

FENA
Dok Sjedinjene Drzave i Evropska unija podržavaju namjere Kosova da proglasi nezavisnost, Rusija se tome vrlo glasno protivi, a protivljenjem Zapadu jedino želi dokazati svoju obnovljenu globalnu važnost, a ne pomoći Srbiji, smatra bivši direktor CIA-e James Woolsey.

Woolsey dodaje da će vanjska politika Rusije biti puno manje agresivna, kako nove tehnologije budu umanjivale važnost plina i nafte, izvještava VoA.

Bivši direktor CIA-e kaže da su sloboda i pravo na samoodređenje vrlo duboko urezani u psihu američkog naroda: "Amerikanci naginju ka tom da podržavaju zemlje koje imaju stvarne nesuglasice s državom koja dominira nad njima dugo vremena, kao što je to slučaj s Kosovarima kojima su dominirali Srbija i Jugoslavija i koji žele postati nezavisni."

James Woosley bio je na čelu CIA-e od 1993. do 1995. godine, u vrijeme najžešćih borbi za nezavisnost u bivšoj Jugoslaviji. On dodaje da se Moskva suprotstavlja zapanoj politici u pitanju Kosova kako bi potvrdila svoje vjerovanje da je ponovno vanjskopolitička sila.

"Mislim da ono što se ovdje događa jest da se Rusija želi dokazivati. Oni rade sve što mogu - bilo da je upitanju postavljanje balističkih raketa u Poljskoj, ili suprotstavljanje kosovoskoj nezavisnosti - da bi rekli… Ovaj dio svijeta će raditi ono što mi Rusi kažemo… i slušajte što mi kažemo jer mi imamo naftu i plin", kaže Woolsey.

On kaže da se Sjedinjene Države i Rusija, mada se ne kreću ka novome hladnom ratu, udaljavaju jedna od druge.

"Mislim da je Rusija osnovni problem. To je zemlja koja koristi svoju naftu i prirodni plin da vrši pritisak na susjedne zemlje da rade ono što oni žele. To je zemlja koja nema pozitivan utjecaj u dogovaranjima o smjernicama svjetske politike, u razgovorima o Bliskom istoku ili širenju nuklearnog naoružanja i drugim pitanjima. Prvi i osnovni cilj Putinova režima, čini se, jeste da dominira nad susjedima i da svi rade ono što oni hoće, što god da je u pitanju", smatra Woolsey.

Također kaže da Kremlj koristi svoje izvore energije, kao što su nafta i plin, kao strateško oružje da bi postigao svoje ciljeve na vanjskopolitičkom planu.

Dodaje da bi Evropa trebala što prije početi koristiti druge izvore energije, kao što su nuklearna i obnovljiva energija, kako bi zadržala svoju vanjskopolitčku nezavisnost.