Svijet
0

James Murdoch preuzeo vođenje poslova News Corpa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sin australskog medijskog mogula Ruperta Murdocha, 34-godišnji James Murdoch, preuzeo je vođenje poslova News Corpa u Aziji, Europi i Velikoj Britaniji, što mnogi analitičari tumače najavom da je upravo Rupert odabran za nasljednika tog svjetskog medijskog imperija.

Mladi Murdoch je očito zadovoljio kriterije svog oca dok je bio na čelu BSkyB, tvrtke koja kontrolira najveći dio britanskog satelitskog tržišta. Nakon što je napustio mjesto direktora te tvrtke preuzet će, između ostalog, upravljanje britanskim novinama kao što su Times i Sun, kao i Star TV, TV-kućom koja pokriva lukrativno azijsko tržište.

Na mjestu čelnika Skya će mladog Murdocha zamijeniti dosadašnji financijski direktor Jeremy Darroch. Mladi Murdoch će, pak, ostati na mjestu predsjednika tvrtke, ali bez izvršne funkcije.

James Murdoch, inače, uživa reputaciju najbistrijeg i najsposobnijeg od Rupertovih sinova, ali je u mladosti bio buntovnik, te je napustio studije na Harvardu kako bi se bavio produciranjem hip-hop glazbe.

Od 1996. godine je zaposlen u očevoj korporaciji. a 2005. je nakon ostavke starijeg brata Lachlana Murdocha s izvršnih funkcija u korporaciji stekao neformalni status očevog nasljednika.