Svijet
0

Jamajka nudi besplatan odmor čileanskim rudarima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jamajka je ponudila čileanskim rudarima, da zajedno sa suprugama i svojim spasiocima, provedu besplatni odmor na tom karipskom ostrvu, saopćeno je iz vlade te karipske ostrvske države.

"Odgovarajuće je i primjereno da mi s Jamajke pružimo ruku ljubavi našoj braći i sestrama u Južnoj Americi koji su pretrpjeli tako veliko iskušenje i ipak pobjedili uprkos svim nedaćama", rekao je Gordon Butch Stewart biznismen i direktor hotela "Sandals Resorts" iz lanca hotela širom Jamajke i Kariba.

Stewart je u pratnji ministra turizma Jamajke Edmunda Bartletta uputio ponudu rudarima koji su izašli na površinu poslije nešto više od dva mjeseca provedenih u jami rudnika, prenosi Reuters.

Čileanski rudari postali su svjetske medijske zvijezde od kada je cijeli svijet gledao njihovo spasavanje. Od tada su zasuti poklonima i ponudama za posao, uključujući i pozive da posjete grčka ostrva i vilu Elvisa Prisleya Graceland u američkoj saveznoj državi Tenesi, kao i da prisustvuju fudbalskim utakmicama.

Čileanski rudari bili su zarobljeni pod zemljom u rudniku San Jose, u blizini grada Copiapo oko 800 kilometara sjeverno od čileanske prijestolnice Santiaga, poslije urušavanja stijena u rudarskom oknu 5. augusta. Spašeni su 14. oktobra, poslije 69 dana provedenih pod zemljom na dubini od 625 metara.