UN
0

'Jamaat-ud-Dawa je paravan za teroriste'

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti UN-a objavilo je da je pakistansko dobrotvorno udruženje Jamaat-ud-Dawa paravan za pakistansku militantnu skupinu Lashkar-e-Taiba, koja je odgovorna za napade u Mumbaiju u kojima je poginulo oko 170 ljudi.

Od sada je kao teroristička organizacija podvrgnuta sankcijama UN-a, što su očekivali i Indija i SAD. UN je također potvrdio da su četiri osobe za koje se osnovano sumnja da stoje iza terorističkih napada u Mumbaiju vođe Lashkar-e-Taibe.

Riječ je o Zaki-ur-Rehmanu Lakhviju, šefu operacija i navodnom mozgu opsade Mumbaija. On je uhapšen u nedjelju u pakistanskom dijelu Kašmira. CNN je objavio da je Lakhvi zapovijedao borbenim operacijama ekstremističkih skupina u Bosni i Hercegovini i istočnoj Aziji.

Ostali su Hafiz Mohammed Saeed, predsjednik dobrotvorne udruge, Hadži Muhammed Ashraf koji vodi finansije Lashkara i Mahmoud Mohammed Ahmed Bahaziq, finansijer u Lashkaru.

Uvriježeno je mišljenje da je Lashkar stvoren uz pomoć pakistanske vojske i obavještajnih službi kao prikrivena pakistanska borbena sila koja ratuje u indijskom dijelu Kašmira.

Priznajući da je Jamaat-ud-Dawa paravan za Lashkar, UN je znatno pomogao Indiji u njezinim zahtjevima pakistanskoj vladi da dokaže kako je krenula u borbu protiv militantnih skupina te da progoni ekstremiste optužene za napad na Mumbai, javlja HRT.

Pakistanski dužnosnici pak tvrde da Indija nije za to pružila dovoljno dokaza nakon istrage napada, što je još jedan znak dubokoga nepovjerenja između dviju susjednih nuklearnih sila.