Pokrenuta i klizišta
7

Jake oluje izazvale poplave na Novom Zelandu, vojska pomaže u evakuaciji

Klix.ba
(Foto: ABC News)
Spasilačke službe i vojne trupe ulažu vanljudske napore da pomognu stanovništvu koje se nalazi poplavljenim područjima nakon što je Novi Zeland pogodilo nekoliko jakih oluja.

Stotine domova je evakuirano, a vanredno stanje je proglašeno u gradovima Christchurch, Otago, Timaru i Dunedin gdje je palo više od 200 milimetara kiše u 24 sata.

Rijeka u Christchurchu je izašla iz korita i poplavila južne dijelove u subotu ujutro. Očekuje se da će kiša oslabiti tokom noći. Dosta ljudi je ostalo u svojim domovima iako je okolo sve poplavljeno.

Vojska je poslala nekoliko kamiona sa 140 osoba kako bi pružila pomoć osoba koje su ostala zarobljene. Pokrenuta su i klizišta.

"Imamo nekoliko odrona i klizišta koji idu prema kućama. Evakuirali smo nekoliko kuća", rekao je spasilac Mark Bradfor.

Evakuiranim osobama je rečeno da se ne vraćaju do nedjelje. Prema podacima hidrometeorološkog zavoda, oluja će se pomjeriti prema sjeveru i trebala bi oslabiti do ponedjeljka navečer.

Zanimljivo je to da utakmica četvrtine finala Kupa u ragbiju ipak odigrana u subotu navečer. Uprkos teškim uvjetima tim Christchurch je slavio protiv Dunedina sa 17 poena.