Moskva
0

Jagma za maskama, ali važan i dizajn

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Moskvi vlada nestašica zaštitnih maski pošto gripa H1N1 nije zaobišao ni Rusiju.

Prije samo dvije nedjelje u rijeci putnika koja svaki dan prođe kroz ruski metro maske su se mogle uočiti tek tu i tamo.

Situacija je danas sasvim drugačija - broj onih, koji sljedeći uputstva ljekara, kako domaćih, tako i stranih, da je maske potrebno nositi na javnim mjestima, znatno je povećan, a mnogi su pribjegli i drugim načinima zaštite - šalovima, ešarpama, visokim kragnama.

Za zaposlene u bolnicama, apotekama, mnogim željezničkim stanicama i hipermarketima maske su već odavno postale sastavni dio uniforme.

U strahu od gripe, od kojeg je oboljelo više od 3.000 Rusa, a 14 umrlo, Moskovljani su prosto opustošili apoteke, a kako prenosi novinska agencija Itar -Tass, trenutno ni u jednoj od tri velike apotekarske ustanove maski nema.

Potražnju za maskama prate i cijene, pa je tako u oktobru maske bilo moguće kupiti za tri rublje, sada se očekuje da će njihova cijena dostiči možda i 30 rubalja.

Ni svijet mode ne želi da kaska za novim trendom.

Na nedavnoj modnoj reviji u ruskoj prijestolnici, manekeni su pored odjevnih predmeta u hevi-metal stilu nosili i maske od tekstila sive boje, dok su se na jednom bazaru odjeće pojavile maske od gaze za djecu na kojima su bile nacrtane nasmijane njuške životinja.

Modna kreatorka iz Kazanja osmislila je zaštitne maske s detaljima koji simbolično označavaju ruskog fudbalskog šampiona "Rubin" po cijeni od 200 rubalja.