Svijet
0

Jacques Chirac odlikovan najvećim ruskim državnim odlikovanjem

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac pohvalio je u četvrtak "demokratski put Rusije, primajući u Kremlju, iz ruku predsjednika Medvjedjeva, državnu nagradu, najveće rusko odlikovanje, u prisustvu premijera Vladimira Putina.

"Prošlo je vrijeme ideologija, Rusija se angažirala na putu demokratije, reformi i obnove", rekao je on pred impresivnim ruskim ličnostima, među kojima su bili otac "perestrojke" Mihail Gorbačov i kontroverzni čečenski predsjednik Ramzan Kadirov.

U pratnji poznatog francuskog biznismena Francoisa Pinaulta (Francoa Pino), Chirac je branio ideju približavanja Rusije i Evropske unije, čiji su odnosi posljednjih godina znatno oslabili, rekašvi da bi "bez Rusije, Evropa bila nepotpun kontinent".

Predsjednik Medvjedjev također je insistirao na privrženosti Rusije "demokratskim vrijednostima", koji su postali glavni "lajtmotiv" svih njegovih govora od imenovanja u maju.

Chirac je izrazio zadovoljstvo što je "prvi stranac" koji je primio državnu nagradu, dodijeljenu 2007. bivšem disidentu Aleksandru Soljženicinu, uz sumu od milion rubalja, odnosno 27.000 eura.