Južnoafrička Republika
0

Jacob Zuma: Mandela se oporavlja od upale pluća

FENA
Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma u četvrtak je odao počast legendi borbe protiv apartheida Nelsonu Mandeli, koji se nalazi u bolnici od vikenda i za koga predsjednik tvrdi da se oporavlja od upale pluća.

Zuma je u četvrtak otkrio Mandelin kip u gradu Bloemfonteinu, također poznatom i kao Mangaung, koji je iduće sedmice domaćin konvencije vladajuće stranke Afrički nacionalni kngres (ANC), prenosi AP.

"Bit ćemo u prilici da opet odamo počast čovjeku koji je postao simbol naše borbe za slobodnu i demokratsku Južnu Afriku", izjavio je Zuma.

Mandela (94), u subotu je primljen u Prvu vojnu bolnicu u južnoafričkoj prijestonici Pretoriji.

"Dok smo se sastajali Madiba se oporavljao od upale pluća u bolnici u Pretoriji", kazao je Zuma, misleći na Mandelino plemensko ime.

"Želimo mu brz oporovak i ponovo ga uvjeravamo u ljubav i podršku mnogih u zemlji i van nje", dodao je južnoafrički predsjednik.

Zuma je dao te izjave dok je preimenovao aerodrom po Bramu Fischeru, bijelom Južnoafrikancu koji je također bio ključna ličnost u borbi protiv aparttheida, sistema bijelačke rasističke vladavine koji je propao nakon izbora u 1994. godini na kojima je Mandela postao prvi crni predsjednik te zemlje. Fischer je bio čelnik Komunističke partije i advokat koji je branio Mandelu na suđenju.

Mandela ima dugu istoriju plućnih bolesti. On je obolio od tuberkuloze u 1988. dok je još bio u zatvoru. On se uglavnom povukao iz javnog života nakon što je odslužio svoj prvi petogodišnji predsjednički mandat.