Suđenje u novembru
3

Jacob Blake se iz bolničkog kreveta izjasnio da nije kriv za seksualni napad

E. Sk.
Jacob Blake u kojeg je pucao policajac u Wisconsinu, zbog čega su izbili masovni protesti, iz svog bolničkog kreveta izjasnio se da nije kriv za seksualni napad i druge optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Bilo je to njegovo prvo javno pojavljivanje nakon što mu je policajac u Kenoshi 23. augusta pucao u leđa, ostavljajući ga paralizovanim od struka naniže.

Blake se tereti za kriminalni prekršaj, kao i seksualni napad trećeg stepena. Naređeno mu je da ne kontaktira s navodnom žrtvom, a datum početka suđenja određen je u novembru.

Na saslušanju u petak, Blake se izjasnio da nije kriv ni po drugim tačkama optužnice među kojima je ometanje privatnog posjeda, kršenje javnog reda, sve u okviru optužnice za porodično nasilje, piše New York Post.

Ukoliko bude optužen za seksualno nasilje, mogla bi mu biti izrečena kazna od deset godina zatvora.

Optužba za porodično nasilje je od 3. maja, a radi se o majci njegove djece. Danima nakon što je bio teško ranjen, Blake je bio lisicama svezan za krevet, a one su mu naknadno uklonjene.

Podsjetimo, policajac je sedam puta pucao u leđa 29-godišnjeg Blakea u gradu Kenoshi u Wisconsinu pred očima njegovo troje djece o čemu svjedoči videosnimak koji je ubrzo postao viralan.