Svijet
0

Jackie Chan novi ambasador UNICEF-a

NINA
Azijska filmska zvijezda Jackie Chan postao je ambasador dobre volje UNICEF-a i Programa UN-a za borbu protiv AIDS-a (UNAIDS), javile su danas agencije pozivajući se na saopštenja svjetske organizacije.

Najpopularniji azijski filmski glumac prihvatio je tu čast, na veliko zadovoljstvo UNICEF-a, jer će njegova svjetska slava i popularnost pomoći napore te organizacije u zaštiti djece i poboljšanju njihova položaja, podvukla je izvršna direktorica UNICEF-a Caroll Bellammy.

Sama njegova životna priča je vrlo poučna za djecu, jer govori o tome kako je dječak iz skromne hongkonške porodice, koji je od svoje sedme godine obučavan za sudjelovanje u klasičnoj kineskoj operi, postao svjetska filmska zvijezda i majstor borilačkih vještina.

Chanov doprinos borbi protiv AIDS-a će sigurno biti veliki zahvaljujući njegovoj velikoj popularnosti u Aziji, gdje broj zaraženih i nositelja HIV virusa neprestano raste, usprkos kampanjama za prevenciju.

Među veleposlanicima dobre volje UNICEF-a uvijek je bilo i dalje ima filmskih zvijezda poput Odrey Hepburn, Whoopy Goldberg i sir Rogera Moora.

Slavni glumac se inače trenutno nalazi u posjetu Kambodži, gdje će biti objavljeno njegovo imenovanje u toku popodnevne konferencije za štampu. On će tamo obići djecu oboljelu od AIDS-a i žrtve nagaznih mina, a sastat će se također s budističkim monasima koji pomažu djeci i obiteljima zaraženim AIDS-om.