"Nema više snage"
28

Jacinda Ardern najavila povlačenje s mjesta premijerke Novog Zelanda

S. Š.
Jacinda Ardern (Foto: EPA-EFE)
Jacinda Ardern (Foto: EPA-EFE)
Jacinda Ardern najavila je da će dati ostavku na mjesto novozelandske premijerke sljedećeg mjeseca, rekavši da više nema "dovoljno snage" da vodi državu.

Ardern je ovu odluku donijela nakon šest "izazovnih" godina na poslu i, kako je najavila, povući će se s mjesta lidera Laburističke partije najkasnije 7. februara.

U narednim danima bit će glasanje o njenoj zamjeni, a opći izbori u ovoj državi zakazani su za 14. oktobar.

"Nadala sam se da ću pronaći motivaciju da nastavim rad ali, nažalost, nisam, i učinila bih medvjeđu uslugu Novom Zelandu da nastavim", rekla je Ardern novinarima.

Podsjetimo, Ardern je postala najmlađa žena na čelu vlade na svijetu kada je izabrana za premijerku 2017. godine, sa svega 37 godina. Godinu dana kasnije postala je drugi najmlađi izabrani svjetski lider ikada.

Ona je vodila Novi Zeland kroz pandemiju koronavirusa i recesiju koja je uslijedila, pucnjave u džamiji u Christchurchu i erupciju vulkana na Bijelom ostrvu.

"Jedna je stvar voditi svoju zemlju kroz mirnodopsko vrijeme, a druga je voditi ih kroz krizu. Ovi događaji... bili su opterećujući zbog svoje težine i njihove prirode. Nikada zapravo nije postojao trenutak u kojem smo se osjećali kao da samo vladamo", rekla je ona, prenosi BBC.

Ardern je dovela Laburističku stranku do ubjedljive pobjede na izborima 2020. godine, ali je njena domaća popularnost posljednjih mjeseci pala na novi nizak nivo, pokazuju istraživanja javnog mnijenja.