bivša premijerka
58

Jacinda Arden se nakon povlačenja iz politike posvećuje učenju i odlazi na Harvard

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je ranije ove godine podnijela ostavku na mjesto premijerke Novog Zelanda Jacinda Ardern je otkrila da će se umjesto političkim sada kretati u akademskim krugovima. U okviru dvije stipendije koje je dobila ona ove jeseni ide na Univerzitet Harvard.

Kako je navedeno u saopćenju Harvarda ostvarila je pravo na dvije stipendije na Harvard Kennedy School, tj. univerzitetskoj školi javne politike i vlade.

Jedan program je usmjeren na lidere visokog profila koji prelaze sa javnih službi, a u drugom će biti lider u školskom Centru za javno vodstvo. Radi se o programu u kojem lideri iz različitih sektora pomažu studentima i fakultetima da izgrade liderstvo vještine.

"Jacinda Ardern je pokazala svijetu snažno i empatično političko vodstvo", rekao je dekan Kennedy Douglas Elmendorf.

Nakon njega se oglasila i Arden koja je izrazila zadooljstvo zbog pridruživanja Univerzitetu.

"Ne samo da ću dobiti priliku da kao stipendista podijelim svoje iskustvo sa drugima već imam priliku i da učim", navela je.

Kada je Ardern postala premijerka zemlje 2017. u dobi od 37 godina, bila je treća žena na Novom Zelandu i jedna od najmlađih liderki na svijetu. U roku od godinu dana postala je tek drugi svjetski lider koji se porodio na funkciji.

Njeno vrijeme na vlasti definirano je višestrukim krizama, uključujući napad u Christchurchu, smrtonosnu vulkansku eksploziju i globalnu pandemiju.

Ubrzo je postala progresivna globalna ikona, zapamćena po svojoj empatiji dok je vodila Novi Zeland kroz ove krize i po tome što je odvela svoju kćerku na Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda.