Australija
0

Jačanje vojske zbog promjene stanja na Pacifiku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Australijska vlada objavila je izvještaj o vojnom budžetu za naredne dvije decenije koji predviđa 72 milijarde dolara za jačanje odbrambenih snaga, javio je danas BBC.

Tim planom se predviđa kupovina i 100 borbenih aviona, 12 podmornica, osam fregata i 24 borbena helikoptera. Dio fonda bit će upotrebljen za usavršavanje borbe protiv cyber i elektronskih napada.

Sličan dokument australijska vlada je posljednji put objavila prije deset godina. Vlada je objasnila da će zahvaljujući tim nabavkama Australija moći braniti svoje interese u azijsko-pacifičkom regionu u kome se odigravaju velike promjene.

Premijer Kevin Rudd je, međutim, porekao da je novi budžet odgovor na pojavu Kine kao svjetske velesile i rekao da je jednostavno neophodno da Australija "zauzme smiren, odmjeren i odgovoran pristup prema budućnosti".

Ministar odbrane Joel Fitzgibbon je naveo da dokument ipak konstatira da bi pojava novih sila mogla dovesti do neke vrste strateške utrke na svjetskom nivou. Osim toga, u vladinom dokumentu se insistira na oslanjanju na domaće snage (nove podmornice bit će domaće proizvodnje), ukazujući pritom da SAD ostaje najveći saveznik Australije.