Svijet
4

Jačanje utjecaja: Kina gradi ostrvo sa vojnim aerodromom

Klix.ba
Kina gradi prvo ostrvo dovoljno veliko da na njemu instalira vojna postrojenja i jedan aerodrom.

Ostrvo se gradi u Južnom kineskom moru, u vodama koje su dugi niz godina predmet žustrih rasprava. Naime, ostrva Spratly prisvajaju Kina, Tajvan, Malezija, Vijetnam i Filipini.

To ipak ne sprečava kineske oružane snage da izgrade tri kilometra dugo i 300 metara široko vještačko ostrvo na kojem se gradi jedan cijeli vojni aerodrom uz dodatne vojne objekte. To potvrđuju satelitske fotografije koje su načinjene u augustu, a koje prikazuju razvoj ostrva na čijem se mjestu nalazio samo morski greben.

Na području ostvra Spratly nalaze se aerodromi svih zemalja koje prisvajaju sporno područje, a jedino Kina do sada nije uspjela izgraditi jedan takav objekat. Ipak, ako je suditi prema najnovijim fotografijama, Kina je na korak od potpune kontrole nad više od 750 manjih i većih ostrva na tom području.

Pukovnik kineske vojske Jin Zhirui odbio je potvrditi postojanje planova za izgradnju aerodroma, ali je konstatovao da Kina ima plan "graditi potrebne objekte kako bi se zadovoljile strateške potrebe".