Japan i SAD
0

Jačanje odbrane od nuklearnog napada

FENA
Foto: AFP/JiJi Press/File
Foto: AFP/JiJi Press/File
Sjedinjene Države i Japan saglasili su se da pojačaju odbranu Japana zbog mogućeg nuklearnog napada iz Sjeverne Koreje, što je glavni sigurnosni problem Tokija, saopćio je japanski dužnosnik.

Prema sistemu koji je ostao još iz vremena hladnog rata SAD je uspostavio "nuklearni štit" da zaštiti od mogućeg napada Japan i druge saveznike koji nemaju nuklearno oružje.

Štit se sastoji iz nuklearnog oružja koje je razmješteno u SAD-u, uključujući balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama i nuklearne podmornice. Japan ne dozvoljava nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Američki i japanski dužnosnici zaduženi za odbranu i vanjske poslove u subotu su odlučili da održavaju redovne sastanke o tome kako pojačati djelotvornost ovoga odbrambenog sistema, rekao je dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova koji je želio ostati neimenovan.

Dvije zemlje su se također dogovorile pojačati napore kako bi potaknule Sjevernu Koreju da se vrati međunarodnim pregovorima o razoružanju.

Ovaj dogovor je uslijedio dan nakon što je japansko ministarstvo odbrane saopćilo u godišnjem izvještaju da Sjeverna Koreja predstavlja sve veću prijetnju Japanu i kako je moguće da je u stanju izgraditi, bržr nego što se mislilo, dovoljno malu nuklearnu napravu koju bi mogla lansirati raketom, javio je AP, a prenijele agencije.

Pregovori o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje u kojima sudjeluje šest zemalja – Sjeverna i Južna Koreja, SAD, Japan, Kina i Rusija – prekinuti su u aprilu kada se Sjeverna Koreja iz njih povukla.

Sjeverna Koreja je izvela drugu podzemnu nuklearnu probu u maju.