Do IV kategorije
0

Jačaju uragani Ike i Hanna

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uragan Ike ubrzano je ojačao jučer na otvorenom Atlantiku do izuzetno opasne kategorije 4, dok je tropska oluja Hanna dostigla svoju maksmalnu jačinu kovitlajući preko Bahama prema jugoistočnoj obali SAD-a.

Ike je divljao brzinom od 215 kilometara preko Atlantika, saopćeno je iz Američkog centra za uragane, a javljaju američki mediji.

Jaka kiša koju izaziva Hanna već je potopila dijelove Haitija prisiljavajući tako stanovnike da se penju na krovove kuća i navela predsjednika Renea Prevala da upozori na izuzetnu katastrofu i uporedi je sa olujom koja je ubila više od tri hiljade ljudi na Karibima prije četiri godine.

Meteorolozi prognoziraju da će Hanna danas ponovo postati uragan čiji vjetrovi će se kretati brzinama većim od 119 kilometara na sat. Odgovorni navode da je Hanna već odnijela živote najmanje 61 osobe.

''Mi smo u vrlo nezavidnoj situaciji. Kada se uporedi sa Jeanne koja je septembra 2004. odnijela živote više od 3.000 ljudi, Hanna bi mogla prouzrokovati još i više štete,'' rekao je Preval.

Hanna Haitijem hara od ponedjeljka potapajući usjeve ionako siromašne nacije koja se već bori sa nestašicom hrane. Također je izazvala bujice poplava u susjednoj Dominikanskoj Republici. Američka vlada prognozirala je 14 do 18 tropskih oluja tokom šestomjesečnog perioda koji je počeo 1. juna.