Silvio Berlusconi
0

"Ja sam najpopularniji vođa na svijetu"

Sarajevo-x.com
Predsjednik italijanske vlade Silvio Berlusconi koji je u javnosti poznat po brojnim gafovima, ovoga puta je nakon što se uporedio s Isusom Kristom i Napoleonom, smjelo izjavio da sebe smatra najpopularnijim političarem i najpoznatijim vođom na svijetu.

Vođa italijanske konzervativne stranke kojem je ovo već treći mandat izjavio je na press konferenciji za novinare pred koncert 'May Day' u Napulju da je on čak popularniji i od američkog predsjednika Baracka Obame.

"Prema sprovedenoj anketi Obama je osvojio 59 procenata glasova, brazilski predsjednik Luiz Inacio ima više glasova od Obame za jedan procenat, dok sam ja osvojio najveći broj glasova, nešto više od 75 procenata", kazao je italijanski premijer.

Ipak pri ulasku u koncertnu dvoranu sedamdesetdvogodišnjeg političara je dočekala nekolicina protestanata koji traže njegovu ostavku.

Stručnjaci se djelimično slažu sa Berlusconijevom izjavom, smatrajući da on uživa veliku popularnost, uprkos ekonomskoj krizi koja vlada u svijetu, mada njegova popularnost baš i nije tolika kolika on tvrdi da jeste.

Na osnovu ankete koju je prošli mjesec objavio magazin La Repubblica Berlusconijeva popularnost je porasla po prvi put nakon oktobra, a stručnjaci smatraju da je razlog toga njegova podrška žrtvama razornog zemljotresa.

Prema toj anketi, premijer Berlusconi, koji je beskućnicima iz L'Aquile savjetovao da spavanje pod šatorima shvate kao kampovanje, a kasnije da namještaj kupe u Ikei, je osvojio 56 procenata glasova.

Na novinarsko pitanje prema kojoj anketi je on osvojio više od 75 procenta glasova, političar koji se često žali kako ga mediji predstavljaju u negativnom svjetlu, iako on većinu medija i kontrolira, je odgovorio: "To su neovisne ankete i one se ne objavljuju odmah", prenosi BBC.