Silvio Berlusconi
0

"Ja sam najbolji premijer kojeg danas možete naći"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanski premijer Silvio Berlusconi potvrdio je u petak da ne namjerava da napusti svoj položaj, ocijenivši da je jedina kvalifikovana osoba koja sada može da vodi Italiju.
  • Ja sam nesumnjivo u čitavoj historiji svijeta čovjek koga su sudije najviše progonile, izjavio je šef italijanske vlade na prvoj konferenciji za novinare održanoj otkako je Ustavni sud Italije u srijedu donio odluku da je zakon o imunitetu, zahvaljujući kome je Berlusconi do sada izbjegao tri suđenja, protivan ustavu, javile su agencije.

Kada ga je jedan od prisutnih novinara upitao da prokomentariše zahtjeve njegovih kritičara da podnese ostavku, jer njegovi lični i pravni problemi ugrožavaju ugled Italije u svijetu, Berlusconi je rekao da je "stvarnost potpuno suprotna".

  • Po mom mišljenju, i ne samo po mom, ja sam najbolji premijer kojeg danas možete naći, rekao je on.

Italijanski premijer je ponovo optužio predsjednika Giorgia Napolitana i Ustavni sud da su politički pristrasni, naglasivši da on sam predstavlja "branu protiv italijanske ljevice". Kontroverzni zakon, po kome oni koji obavljaju četiri najviše državne funkcije, uključujući i premijersku, imaju imunitet od krivičnog gonjenja, jedan je od prvih zakona koje je usvojila Berlusconijeva vlada prošle godine po osvajanju trećeg mandata.

Ovakva odluka Ustavnog suda bi mogla da dovede do novog otvaranja slučajeva protiv italijanskog premijera i ugrozi njegovu konzervativnu vladu desnog centra.

Pojedini komentatori upozoravaju da bi napetost koja proističe iz ovakve odluke suda mogla da destabilizuje italijansku političku scenu i da se odrazi na privredu, te da tako oslabi i Berlusconija, čiji privatni život već duže vrijeme prati niz skandala, prenose agencije.