Svijet
0

Izvučeno 15 tijela nakon potonuća filipinskog trajekta

FENA
Ronioci poslani da pretražuju potonuli filipinski trajekt saopćili su kako su pronašli brojna tijela pored 15 već otkrivenih u katastrofi.

Najmanje 129 ljudi preživjelo je potonuće MV Blue Water Princess kod južnog ruba otoka Luzon, više od 200 kilometara jugoistočno od Manile.

Međuotočni trajekt se nasukao i prevrnuo na stranu oko 500 metara od obale tokom olujnog vremena u čertvrtak ujutro, javio je AP.

Broj putnika koji se vode kao nestali još je nejasan jer nije bilo korektne liste putnika.

Trajekt je imao dozvolu da prevozi do 256 ljudi, ali je na listi putnika navedeno samo 28 imena, sudeći po obalnoj straži u Luceni, prijestonici pokrajinme Quezon. Brod je bio na putu od Lucene do centralnog otoka Masbate.

Putnici u kamionima i autobusima koji su bili na trajektu nisu uvršteni na listu, javila je lokalna radio stanica DZBB, navodeći riječi lokalnog koordinatora za pomoć.

Tri od 15 otkrivenih tijela do sada izbavila je voda na obalu u petak ujutro, saopćio je potpukovnik Rhoderick Parayno, portparol južne komande filipinske vojske u Luzonu, čiji su vojnici učestvovali u spasilačkim naporima.

Kazao je da su ronioci koji su pokušali pretražiti unutrašnjost trajekta "vidjeli mnogo tijela unutra".

"Oni ne mogu početi s izvlačenjem zbog snažnih valova", izjavio je on, dodajući kako kiši na mjestu nesreće.

Mještani su javili da je brod potonuo oko 500 mrtara od obale, kazao je Parayno.

Viši poručnik Armando Balilo, portparol obalske straže, naveo je riječi vlasnika i kapetana broda kako se trajekt prevrnuo.

Gradonačelnik San Francisca, Ernani Tan, naveo je riječi preživjelih i posade da je 14 kamionma bilo prikačeno za jednu stranu broda tokom nemirnog vremena i snažnih valova koje su izazvali jaki monsunski vjetrovi.

"Vozila su izazvala neravnotežu na brodu", kazao je.