Svijet
0

Izvještaj: Životni vijek u Kini će porasti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prosječan životni vijek u Kini skočit će za 13 godina na 85 godina i svako domaćinstvo će biti lišeno siromaštva do sredine stoljeća, prognozirali su kineski akademici u izvještaju koji su u ponedjeljak objavili državni mediji.

Broj godina koje Kinezi provedu u školi skoro će se udvostručiti na 14 godina i sve bogatije stanovništvo trošit će daleko manji udio svojih prihoda za hranu, javile su zvanične novine China Daily, pozivajući se na izvještaj u 20 tomova nazvan Smjernice za kineski održivi razvoj, prenosi Reuters.

Obimni izvještaj, koji je sastavilo 184 akademika i tvoraca politike uglavnom iz uticajne Kineske akademije nauka, upozorio je, međutim, na rastuće probleme prenapučenosti i ugrožavanja okoliša koji dovode u rizik kineski održivi razvoj, javile su Kineske službe vijesti.

Loše korištenje energije, društvena neravnopravnost, kineska seoska sirotinja i nedostatak kreativnosti i inovativnosti također predstavljaju rizike, dodaje se u izvještaju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, trenutna životna dob u Kini je oko 72 godine, u poređenju s oko 82 godine u Japanu. Oko 200 miliona ljudi u Kini živi ispod granice siromaštva dok djeca provode u prosjeku samo osam godina u školi.

Velike površine u Kini zahvaćene su hroničnim zagađenjem zraka od tvornica, vozila i termoelektrana. Zagađenje vode i tla zatrovalo je mnoge druge dijelove zemlje.

Prošlog je mjeseca u Izvještaju o modernizaciji Kine za 2007. godinu navedeno kako Kina nije uspjela ostvariti nikakav napredak na zaštiti okoliša u protekle tri godine, uprkos vladinim obećanjima da će to pitanje postaviti kao vrhunski prioritet.

Kina je rangirana na 100-tom mjestu među 118 zemalja u smislu zaštite okoliša - na istoj poziciji kao i u 2004. godini, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se, međutim, tvrdi da će do 2015. kineski društveni i ekonomski pokazatelji biti ravnopravni s onima u razvijenim zemljama iz 1960-ih, do faze u kojoj bi Kina prešla iz agrarne u ekonomsku industriju.

(