Svijet
0

Izvještaj Vijeća Evrope o mučenjima u Čečeniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komitet Vijeća Evrope za prevenciju mučenja (CPT), nezadovoljan prakticiranjem stalnih tortura i njihovim nekažnjavanjem u Čečeniji, odlučio je da objavi, bez suglasnosti Moskve, svoj posljednji izvještaj o toj republici, što je procedura koja dosad nije korištena.

Ovaj komitet je odlučio da iskoristi svoje diskreciono pravo da objavi ovaj izvještaj zbog "nepostojanja poboljšanja situacije" unatoč njegovim preporukama formuliranim nakon dvije posjete Čečeniji, u aprilu i septembru 2006.

"Reakcije ruskih federalnih vlasti nisu bile na razini ozbiljnosti upozorenja", smatra Komitet, koji ovom izvještaju prilaže i " javnu deklaraciju", drugu izvanrednu proceduru.

Ruske vlasti su stalno odbijale da se obavežu na ozbiljan dijalog o ključnim problemima, "što se može ocijeniti samo nedostatkom suradnje", navodi se u tekstu CPT-a.

Komitet objavljuje da je "krajnje zabrinut" što pripadnici snaga reda i sigurnosti "pribjegavaju mučenjima i ostalim oblicima nehumanog ponašanja uporno koristeći kao praksu kod ilegalnih zatvaranja.

CPT, koji ima mandat da, bez prethodnog upozorenja, obilazi zatvore, komesarijate i psihijatrijske bolnice 46 država članica Vijeća Evrope, vezano za Čečeniju već je pribjegao proceduri "javne deklaracije" 2001. zatim 2003.

Ovakva procedura se prethodno koristila samo za Tursku 1991. i 1996.