Svijet
0

Izvještaj UN-a o klimatskim promjenama "šokirat će svijet"

FENA
Predstojeći UN-ov izvještaj o klimatskim promjenama pružit će do sada najpouzdanije dokaze o vezi između ljudskih aktivnosti i globalnog zagrijavanja i može se očekivati da će šokirati svijet kako bi poduzeo više akcije, izjavio je predsjedavajući Međuvladine komisije o klimatskom promjenama (IPCC).

Izvještaj IPCC-a, koji će biti objavljen 2. februara u Parizu, okupio je 2.500 naučnika iz više od 130 zemalja i trebalo je šest godina da se prikupi.

"Mnogo je znakova i dokaza u ovom izvještaju koji jasno određuju ne samo činjenicu da se klimatske promjene dešavaju nego također i da ljudske aktivnosti utječu na te promjene", izjavio je za Reuters predsjedavajući IPCC-a R.K. Pachauri.

"Nadam se da će ovaj izvještaj šokirati ljude i vlade kako bi poduzeli ozbiljnije akcije jer zaista ne možete dobiti autentičniji i pouzdaniji naučni rad. Stoga se nadam da će ovo biti shvaćeno ozbiljno", kazao je.

IPCC navodi u izvještaju kako je 90 posto siguran da su ljudske aktivnosti, predvođene sagorijevanjima fodsilnih goriva, krivac za globalno zagrijavanje tokom proteklih 50 godina, tvrde izvori.

Novi izvještaj vjerovatno će predvidjeti rast temperatura od dva do 4,5 stepeni Celziusa u ovom stoljeću, dok je rast od tri stepena Celziusa najvjerovatniji.

Pachauri je izjavio Reutersu u intervjuu da će nalazi izvještaja, koji je četvrti takve vrste, biti "daleko ozbiljniji i mnogo više predmetom zabrinutosti" od ranijih izvještaja.

"Sve je više dokaza širom svijeta da emisija gasova koji stvaraju efekt staklenika izaziva povećanje temperature, povećava nivo mora, topljenje glečera, čudne vremenske fenomene i probleme s dostupnošću pitkoj vodi", izjavio je Pachuari.

"Naprimjer, Arktik se očigledno topi bržom stopom nego ostale regije u svijetu, Te brojke se nalaze u izvještaju i mnogo su veće nego što se predviđalo", kazao je.

"Posljedice su očigledno veoma ozbiljne za neke ranjive dijelove svijeta. Male ostrvske države očigledno su veoma ranjive, a dijelovi južne Azije su osjetljivi po pitanju poplava i suša, a također i topljenje glečera", izjavio je Pachauri.

Pachauri, koji je također direktor indijskog vodećeg centra za okoliš, Instituta za energiju i istraživanja, izjavio je kako danas postoji sve veća svjesnost o klimatskim promjenama širom svijeta nego ranije i pohvalio je Evropu i Japan zbog njihovih napora.

Kazao je kako je skepticizam prema vezi između ljudskih aktivnosti i klimatskih promjena u padu dok se sve više dokaza pojavljuje.

"Mislim da će se skepticizam prema klimatskim promjenama nastaviti, ali je dobra vijest što je broj skeptika i njihova efikasnost u padu", kazao je Pachauri.

"Rupe u znanju uvijek će postojati u nauci, ali suština dobre politike je u tome što koristitite vlastite prosudbe. Ukoliko poduzmete akciju, njena korist zapravo će biti u minimiziranju štetnih utjecaja globalnog zagrijavanja", kazao je.