Svijet
0

Izvještaj UN-a: Ljudske aktivnosti izazivaju globalno zagrijavanje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od dvije hiljade naučnika koji se bave globalnim otopljavanjem i klimatskim promjenama objavit će u petak izjveštaj u kojem navode da se s 90 posto sigurnosti može reći da ljudske aktivnosti izazivaju zagrivanje planete.

Izvještaj je rezultat velike međunarodne konferencije koja se pod okriljem Ujedinjenh nacija održava u Parizu, javio je BBC.

Šef Programa UN za životnu sredinu Achim Steiner izjavio je da bi time trebalo da bude stavljena tačka na sve polemike oko toga šta izaziva globalno zagrijavanje.

U prethodnom izvještaju naučnika iz 130 zemalja objavljenom 2001. godine tvrdilo se da se sa sigurnošću između 66 i 90 posto može reći da ljudske aktivnosti izazivaju globalno zagrijavanje.

Ovoga puta izvještaj predviđa i dramatične promjene kao što su jake kiše, velike vrućine i suše, topljenje lednika i postepeni porast nivoa mora i okeana.

Također se navodi da će prosječna temperatura na Zemlji u 21.vijeku porasti za između 1,8 i 4 stepena Celzijusa.

Tokom 20. vijeka prosječna temperatura porasla je za svega 0,7 stepeni.

Stručnjaci upozoravaju da čovječanstvo ima sve manje vremena da smanji emisiju ugljendioksida i drugih gasova koji nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva, poput uglja, nafte i njenih derivata.

Povećana koncentracija tih gasova u atmosferi izaziva zagrivanje planete.