Svijet
0

Izvještaj State Departmenta o međunarodnoj trgovini drogom

FENA
Američki State Department u petak je objavio godišnji Izvještaj o kontroli međunarodne trgovine drogom u kojem ocjenjuje da trgovina narkoticima u Meksiku i proizvodnja opijuma u Afganistanu predstavljaju veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Meksiko je izvor do 90 posto kokaina koji ulazi u SAD, te većine heroina, marihuane i metamfetamina, navodi se u izvještaju. Ističe se da se meksičke vlasti bore protiv moćnih narko-kartela u zemlji, što je uzrokovalo porast nasilja s više od 7.000 ubijenih od početka 2008. godine.

Pomoćnik američke državne tajnice David Johnson kazao je na predstavljanju izvještaja da se napori vlade predsjednika Felipea Calderona pokazuju efikasnim, podržani velikom američkom pomoći u okviru tzv. Merida inicijative administracije Georgea W. Busha.

"To što vidite je hrabra vlada predsjednika Calderona koja se sukobljava s tim narko-kartelima i ograničava im djelovanje. Oni se sukobljavaju i međusobno, a rezultat je nažalost znatan nivo nasilja", rekao je Johnson.

State Department ističe da je u Afganistanu smanjen uzgoj opijumskog maka za 19 posto u 2008. nakon dvije godine rekordne proizvodnje, zahvaljujući lošem vremenu, padu cijene i poboljšanoj upravi u nekim pokrajinama. Po Johnsonovim riječima, broj pokrajina u kojima se ne uzgaja opijumski mak povećan je s 13 na 18 u 2008., no potrebno je energičnije vodstvo vlade u Kabulu na suzbijanju korupcije i trgovine opijumom, jer se time finansiraju pobunjenici. Talibani i druge antivladine snage u Afganistanu ubiru od 50 do 70 miliona dolara godišnje od farmera koji proizvode opijum, navodi State Department.

U izvještaju se izdvaja 20 zemalja, uključujući Afganistan, Meksiko i Pakistan, kao glavne proizvođače i tranzitne tačke za trgovinu drogom. Od tih zemalja Bolivija, Venezuela i Mijanmar se kritiziraju zbog neuspjeha da pristupe međunarodnim sporazumima za borbu protiv trgovine narkoticima.

Johnson je izrazio posebno razočaranje s Bolivijom, trećim najvećim proizvođačem kokaina na svijetu, gdje se 2008. suradnja u borbi protiv droge pogoršala, kada je predsjednik Evo Morales izbacio američke savjetnike. Za Venecuelu se navodi da postoji minimalna saradnja, uz isticanje njene sve veće tranzitne uloge za kokain iz Kolumbije, koji se s venecuelanske zapadne obale brodovima prevozi na Karibe, prema SAD-u i sve više u zapadnu Afriku i dalje u Europu.

U zasebnom dijelu izvještaja, oko 60 zemalja, uključujući i SAD, spominje se kao dom financijskih institucija koje su uključene u transakcije pranja novca za narko-trafikante.

Hrvatska se u izvještaju spominje kao tranzitna tačka, kroz koju se droga krijumčari kopnom i morem, ali su "najznačajnije zaplijene, posebno kokaina, povezane s pomorskim prijevozom", prenosi Hina.

Ističe se da hrvatska policijska, carinska i pravosudna tijela aktivno surađuju sa svojim pandanima u SAD-u, Evropskoj uniji i regiji u borbi protiv krijumčarenja narkotika.