Svijet
0

Izvještaj: Rat u Libanu veliki i težak neuspjeh za Izrael

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rat u Libanu u 2006. je bio "velik i težak neuspjeh" za Izrael, navodi se u izvještaju istražne komisije izraelske vlade o ovom sukobu, objavljenom u srijedu.

"Ovaj rat je bio velik i težak neuspjeh. Otkrili smo mnoge teške nedostatke na najvišem nivou političke i vojne hijerarhije", navodi se u izvještaju suca u penziji Eliahua Winograda, koji je predsjedavao istražnom komisijom, pročitanom na konferenciji za štampu u Jerusalemu.

Istražna komisija smatra da je "pokrenuta kopnena operacija do posljednjeg dana rata protiv libanskog šiitskog Hezbolla, od 12. jula do 14. augusta 2006., bila neuspješna te da nije postigla svoje ciljeve". Ova ofanziva je koštala života 33 izraelska vojnika.

"Ulazak u rat bez izlazne strategije je bio težak neuspjeh", navodi se u izvještaju o "neuspjelom" vođenju političke i vojne hijerarhije.

"Vođenje rata je bilo neuspješno na političkom i operativnom nivou, posebno unutar kopnenih snaga."

"Vojska nije uspjela u svom vođenju rata, i na političkom nivou nije dala rezultate koji su se mogli iskoristiti u političke svrhe", ocjenjuje komisija, precizirajući da vojska nije uspjela da zaustavi pucnjavu raketa Hezbollaha na sjeveru Izraela, prenio je AFP.

Winograd je dostavio premijeru Olmertu kopiju ovog dokumenta od više od 600 strana, izrađenom na temelju iskaza mnogobrojnih političkih i vojnih dužnosnika.

Bez obzira na utvrđenu odgovornost Olmerta u ratu u Libanu, on je bio odlučan da ostanu na čelu vlade i izvuče lekciju iz promašenog rata.