|

Izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom

Izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom
0
F
FENA
12.12.2008. u 11:30
2
komentara
0

dijeljenja
Izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom Foto: AP
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz danas će u New Yorku izvijestiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o saradnji Srbije sa sudom u Haagu.
Taj dokument se očekuje s posebnom pažnjom ne samo u Beogradu nego i u Bruxellesu, odakle stižu procjene da bi Brammertzova ocjena saradnje Beograda s Haagom mogla da otvori prostor za odluku Evropske unije o odmrzavanju Prijelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Izvještaj još nije zvanično objavljen. Nezvanično, ovaj dokument već se pojavio u medijima, a njegovi izvodi nisu demantirani iz Haškog tribunala.

Prema tim nezvaničnim saznanjima, Brammertz je ocijenio da je Srbija u drugoj polovini 2008. godine ostvarila suštinski napredak u saradnji s kancelarijom glavnog tužioca, ali nije napisao da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom.

Glavni tužilac Haškog tribunala je naveo da su mu tokom njegove posljednje posjete Beogradu, 17. i 18. novembra ove godine, predstavljeni operacioni planovi za lociranje i hapšenje preostala dva haška bjegunca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Brammertz je naveo da je najkritičniji dio saradnje Beograda s Haagom i dalje hapšenje upravo ove dvojice bjegunaca i dodao da su agencije, zadužene za njihovo gonjenje, pojačale svoje aktivnosti.

Tužilac je odao priznanje Srbiji za hapšenje Radovana Karadžića i Stojana Župljanina, ocijenivši da su ta dva hapšenja "prekretnica u saradnji Srbije s Tužilaštvom" i ocijenio da je popravljena saradnja (planiranje i koordiniranje akcija) između različitih obavještajnih službi, koja je u prošlosti bila problematična.

Prema mišljenju tužioca, napredovala je i saradnja Beograda s Haagom po pitanju pristupa arhivima i dostupnosti dokumentima i da problemi postoje u ograničenom broju slučajeva, posebno u pristupu ključnim vojnim dokumentima u postupku protiv Momčila Perišića.

Negativni dio izvještaja tiče se zaštite svjedoka.

Brammertzov izvještaj očekuju i u EU, kako bi na osnovu njegove procjene eventualno donijeli odluku o odmrzavanju Prijelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU.

Na sastanku Vijeća ministara EU u ponedjeljak nije donesena odluka o tome, jer izvještaj tužioca nije bio predstavljen u UN-u, a Holandija je, uz podršku Belgije, nastavila da insistira na tome da se Sporazum ne odmrzne sve dok Srbija ne izruči Ratka Mladića, odnosno dok ne ostvari potpunu saradnju sa sudom u Haagu.

Ipak, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javijer Solana ocijenio je u intervjuu Tanjugu da bi izvještaj glavnog tužioca Haškog tribunala mogao omogućiti Vijeću EU da odmrzne Privremeni sporazum sa Srbijom.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...