{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom

F
12.12.2008. u 11:30
0
2
Izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom
0
Izvještaj o saradnji Srbije s Tribunalom
Foto: AP
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz danas će u New Yorku izvijestiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o saradnji Srbije sa sudom u Haagu.
Taj dokument se očekuje s posebnom pažnjom ne samo u Beogradu nego i u Bruxellesu, odakle stižu procjene da bi Brammertzova ocjena saradnje Beograda s Haagom mogla da otvori prostor za odluku Evropske unije o odmrzavanju Prijelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Izvještaj još nije zvanično objavljen. Nezvanično, ovaj dokument već se pojavio u medijima, a njegovi izvodi nisu demantirani iz Haškog tribunala.

Prema tim nezvaničnim saznanjima, Brammertz je ocijenio da je Srbija u drugoj polovini 2008. godine ostvarila suštinski napredak u saradnji s kancelarijom glavnog tužioca, ali nije napisao da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom.

Glavni tužilac Haškog tribunala je naveo da su mu tokom njegove posljednje posjete Beogradu, 17. i 18. novembra ove godine, predstavljeni operacioni planovi za lociranje i hapšenje preostala dva haška bjegunca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Brammertz je naveo da je najkritičniji dio saradnje Beograda s Haagom i dalje hapšenje upravo ove dvojice bjegunaca i dodao da su agencije, zadužene za njihovo gonjenje, pojačale svoje aktivnosti.

Tužilac je odao priznanje Srbiji za hapšenje Radovana Karadžića i Stojana Župljanina, ocijenivši da su ta dva hapšenja "prekretnica u saradnji Srbije s Tužilaštvom" i ocijenio da je popravljena saradnja (planiranje i koordiniranje akcija) između različitih obavještajnih službi, koja je u prošlosti bila problematična.

Prema mišljenju tužioca, napredovala je i saradnja Beograda s Haagom po pitanju pristupa arhivima i dostupnosti dokumentima i da problemi postoje u ograničenom broju slučajeva, posebno u pristupu ključnim vojnim dokumentima u postupku protiv Momčila Perišića.

Negativni dio izvještaja tiče se zaštite svjedoka.

Brammertzov izvještaj očekuju i u EU, kako bi na osnovu njegove procjene eventualno donijeli odluku o odmrzavanju Prijelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU.

Na sastanku Vijeća ministara EU u ponedjeljak nije donesena odluka o tome, jer izvještaj tužioca nije bio predstavljen u UN-u, a Holandija je, uz podršku Belgije, nastavila da insistira na tome da se Sporazum ne odmrzne sve dok Srbija ne izruči Ratka Mladića, odnosno dok ne ostvari potpunu saradnju sa sudom u Haagu.

Ipak, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javijer Solana ocijenio je u intervjuu Tanjugu da bi izvještaj glavnog tužioca Haškog tribunala mogao omogućiti Vijeću EU da odmrzne Privremeni sporazum sa Srbijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: