Vygaudas Usackas
0

"Izvještaj o ratu u Gruziji bio je nepotreban"

FENA
Šef litvanske diplomatije Vygaudas Usackas izjavio je u četvrtak da je pokretanje istrage Evropske unije o prošlogodišnjem ratu u Gruziji bilo greška i da je taj izvještaj poslužio samo da se pokaže da je Rusija bila u pravu.
  • Rane su još sveže. Mislim da nije korisno samo godinu dana nakon sukoba pokretati nekorisnu debatu o tome koga treba kriviti, dodao je litvanski ministar pred put u Tbilisi gdje u četvrtak treba da se sastane s predsjednikom Mihailom Sakašvilijem i liderima gruzijske opozicije kako bi "pokazao solidarnost s gruzijskim narodom".

Usačkas je za briselski list "EU Observer" rekao da je međunarodna zajednica trebalo ranije da stupi na scenu i Gruziji pruži perspektivu integracija u EU i NATO, što bi, kako vjeruje, spriječilo rat.

Evropska unija pokrenula je prošlog septembra istragu o sukobu između gruzijskih snaga i boraca otcijepljenih republika Južna Osetija i Abhazija pomognutih ruskim snagama, na zahtjev šefa njemačke diplomatije Franka Waltera Steinmeiera.

U objavljenom izvještaju u srijedu se navodi da je za sukob odgovorna vlast u Tbilisiju. Dokument je sastavila grupa od 30 nezavisnih eksperata, rad je trajao skoro godinu dana pod okriljem i uz finansijsku podršku EU.