Svijet
11

Izvještaj koji je naljutio Putina: Rusija je okupirala ukrajinske teritorije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Rusije Vladimir Putin donio je jučer odluku o istupanju iz Rimskog statuta, što znači da se državljanima Rusije više neće moći suditi na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu za zločine počinjene na teritorijama država koje nisu ratificirale statut.

Iako se u medijima spekulisalo da je ova odluka donesena nakon dešavanja u Siriji i optužbi da je ruska avijacija gađala civile, čini se da je stvarni razlog izvještaj glavne tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda o ratu u Ukrajini.

Međunarodni krivični sud u Hagu je na svom site-u objavio izvještaj glavne tužiteljice Fatou Bensouda, dokument u kojem je mnogo toga u vezi sa ruskom agresijom protiv Ukrajine nazvano pravim imenom. U tom izvještaju je između ostalog navedeno sljedeće:

"Na osnovu informacija kojima sud raspolaže, situacija na teritoriji Krima i Sevastopolja se može definisati kao međunarodni oružani konflikt između dvije suverene države, između Ukrajine i Ruske Federacije. Predmetni međunarodni oružani konflikt započet je ne kasnije od 26. februara 2014, odnosno onog dana kada je Ruska Federacija angažovala svoje oružane snage u cilju kontrole nad dijelovima teritorije Ukrajine bez saglasnosti ukrajinske vlade."

Važne stvari su izrečene i u tački 158. ovog izvještaja pišu ruski opozicioni mediji:

"Pravo koje se primjenjuje u slučajevima međunarodnih oružanih konflikata bit će primjenjivano i poslije 18. marta 2014. i trajat će sve dotle dok situacija na teritoriji Krima i Sevastopolja bude imala dovoljan broj elemenata kojima se definiše status okupiranih teritorija".

Pored toga, u izvještaju je zabilježeno da se između ostalog "ruska okupacija (!) sprovodi i ugnjetavanjem i zaplašivanjem krimskih Tatara, što se očituje sprječavanjem ulaska Tatara na teritoriju Krima, ograničavanjem njihovih prava na udruživanje i okupljanje, kao i zabranom slobode izražavanja".