|

Izvještaj Europola: Žene u dobi između 16 i 25 godina nove mete IDIL-a

Izvještaj Europola: Žene u dobi između 16 i 25 godina nove mete IDIL-a
6
F
FENA
15.6.2019. u 10:13
34
komentara
6

dijeljenja
Izvještaj Europola: Žene u dobi između 16 i 25 godina nove mete IDIL-a Foto: AFP
Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant pokazuju sve veći interes za mlade žene rođene oko 2000. godine, koje predstavljaju novu metu promocije IDIL-a, objavila je Evropska agencija za policijsku saradnju.
Europol, sa sjedištem u Haagu, objavio je izvještaj, a uz njega je izradio i portret žena za koje smatra da bi mogle biti meta IDIL-a, koji traži nove snage nakon pada samozvanog kalifata u martu.

"Propaganda IDIL-a za svoje aktivnosti cilja djevojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosjetljiviju skupinu i imaju pristup društvenim mrežama. ISDIL se prilagodio tom novom cilju", rekao je na Manuel Navarette, direktor Evropskog centra za borbu protiv terorizma Europola, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kroz godine su u očima boraca mlade žene dobile ofanzivniju ulogu te nisu više zadužene samo za brigu za dom, djecu i supruga.

Kada je IDIL počeo gubiti teritoriju, organizacija je počela tražiti od žena da preuzmu novu ulogu, pomažu kao liječnice ili na drugi način, odnosno da ne budu samo žene tradicionalno vezane uz dom.

Nakon pada samozavnog kalifata u martu, skupina je ostala aktivna u više zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije i nastavlja biti prisutna na internetu.

"Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može otvoriti put potencijalno velikim promjenama", stoji u izvještaju Europola, u kojem se navodi da postoji povećanje broja uhapšenih žena povezanih s aktivnostima terorizma u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Međunarodna zajednica suočena je s problemom oko 4.000 žena i oko 8.000 djece boraca uhvaćenih ili ubijenih u Siriji i Iraku.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...