Svijet
0

Izvještaj Del Ponte nije zatvorio vrata Sporazumu s EU

FENA
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da izvještaj glavne haške tužiteljice Carle del Ponte "nije tako crn kao što se čini", da nije zatvorio vrata Srbiji za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom, kao i da srpske vlasti ne trguju isporučenjem Ratka Mladića za neke bitnije ciljeve.

Vukčević u izjavi današnjem "Blicu" tvrdi da srpske vlasti, suprotno tvrdnji Del Ponteove, i dalje ne znaju gdje se Mladić i Radovan Karadžić kriju i da njihovim hapšenjem i izručenjem ne taktiziraju, odgađajući za ključni moment i krupnija uvjetovanja učlanjenjem u EU.

Kao jedan od dokaza da srpske vlasti znaju gdje su bjegunci, ali ne žele da ih uhapse i izruče, Del Ponte je, kako prenosi "Blic", navela da se Karadžić nalazio duže vrijeme u Novom Beogradu u ulici Jurija Gagarina u Bloku 45, još 2004. godine, kao i da mu je u Beogradu, gdje je boravio pod vlastitim imenom, izvršena operacija, ali da, usprkos tome, nije uhapšen.

Vukčević je istakao da je tek prije dva mjeseca od Tribunala dobijena informacija da se Karadžić krio u Novom Beogradu izvjesno vrijeme i da je njegova supruga Ljiljana to potvrdila SFOR-u.

"Sve što mogu da vam kažem je da Karadžić tada nije bio na proputovanju kroz Beograd i da se izvjesno vrijeme zadržao u Novom Beogradu u Bloku 45, kao i da tu informaciju nismo imali u to vrijeme", rekao je Vukčević.

Na koji način je Karadžićeva supruga objasnila odakle joj to saznanje ako nije u kontaktu sa njim, Vukčeviću nije poznato.

"Što se nas tiče, polazimo od pretpostavke da su bjegunci u kontaktu s porodicama i zbog toga su nam operativno interesantni, ali dokaza koji bi to i potvrdili nemamo", rekao je Vukčević.

Tokom njegovog posljednjeg susreta s Del Ponteovom u Beogradu, tužiteljica se požalila Vukčeviću da je deprimirana.

"Govorila je kako je ona učinila sve za Srbiju da joj otvori vrata EU, da od ostalih bivših jugoslavenskih republika prima teške kritike kako je u posljednje vrijeme sve jače naklonjena Srbiji, a da joj, s druge strane, Srbija nije dala šansu da to iskaže pred Savjetom bezbednosti, punom i pozitivnom ocjenom, jer nema konačnih rezultata", rekao je Vukčević.

"Žalila se također kako zna da je Srbija spremna da novom tužiocu (Sergeu) Brammertzu izruči Mladića i Karadžića onda kada ocijeni da je to neophodno. Ali to nije istina. Da znamo gdje su, bili bi uhapšeni", dodao je Vukčević.

On je rekao da je iz medija upoznat s tvrdnjom zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana da postoje dokazi da Karadžićeva porodica ima kontakte sa njim.