Svijet
0

Izvinjenje predsjednika Svjetske banke Wolfowitza zbog zapošljavanja prijateljice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Svjetske banke (WB) Paul Wolfowitz izvinio se u četvrtak zbog svog angažiranja oko dobro plaćenog zaposlenja u State Departmentu za namještenicu banke s kojom je bio u vezi.

"Načinio sam grešku, zbog čega žalim", naveo je Wolfowitz u saopćenju na web stranici banke, dodajući kako je trebao slijediti svoju prvobitnu intuiciju i ostati po strani od pregovora o poslu za spornu namještenicu Shaha Ali Rizu.

Wolfowitz (63) u saopćenju objašnjava kako je prije dvije godine, kada je došao na čelo WB-a, zatražio od Etičkog odbora banke da riješi njegov mogući sukob interesa, jer propisi banke nedozvoljavaju da je namještenik nadređen nekome s kim je u ličnoj vezi. Savjet odbora bio je premještaj Rize.

"U dobroj vjeri sam nastojao primijeniti taj savjet", naveo je Wolfowitz.

Transfer Rize iz Svjetske banke u State Department, na godišnju plaću od 193.500 dolara, 10.000 dolara više od državne tajnice Condoleezze Rice, izazvao je ogorčenost među zaposlenicima banke, i to u nezgodno vrijeme, javila je Hina.

Kontroverza oko Wolfowitza i zaposlenja Shaha Ali Rize, prijeti da zasjeni godišnje zajedanje Svjetske banke i sestrinskog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje se tokom vikenda održava u Washingtonu, uz sudjelovanje ministara finansija i guvernera središnjih banaka iz više desetaka zemalja.