Pomiješali ih sa pobunjenicima
76

Izvinjenje NATO-a zbog pogibije dva dječaka u Afganistanu

SRNA
Međunarodne snage u Afganistanu, kojima komanduje NATO, izvinile su se danas zbog pogibije dvojice dječaka u helikopterskom napadu izvršenom nakon što ih je posada pomiješala sa pobunjenicima.

Dječaci mlađi od sedam godina ubijeni su prošlog mjeseca u ruralnoj provinciji Uruzgan.

Komandant Međunarodnih snaga za sigurnosnu pomoć (ISAF) general Joseph Dunford izjavio je da misija preuzima "punu odgovornost" za incident, koji je opisao kao tragediju, prenio je BBC.

Analitičari podsjećaju da civilne žrtve izazivaju bijes avganistanskog naroda, a predsjednik Hamid Karzai nedavno je obustavio praksu pozivanja međunarodnih snaga da izvrše vazdušne udare u područjima gdje se vode borbe sa pobunjenicima.

Ovaj potez uslijedio je poslije incidenta koji se dogodio 13. februara, kada je u udaru koji su zatražile avganistanske snage NATO ubio desetero ljudi, uključujući pet žena i četvero djece.

Karzai je mnogo puta do sada tražio da Alijansa bude obazrivija i da spriječi ponavljanje ovakvih incidenata.

Guverner Uruzgana Amir Mohammad Akhundzada izjavio je da su dječaci poginuli u akciji australijskih snaga i da je napad bio slučajan, a ne namjeran.

Predstavnik ISAF-a i avganistanski istražni tim sastali su se sa lokalnim afganistanskim liderima poslije ovog događaja.