Seksistički savjeti
12

Izvinjenje malezijske vlade nakon poruke ženama da kod kuće rade našminkane i da ne gnjave muževe

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Malezijska vlada se izvinila nakon što je Odjel za ženski razvoj savjetovao ženama da kod kuće rade našminkane i da ne gnjave muževe tokom pandemije koronavirusa.

Kampanja je naišla na žestok odjek i kritike na društvenim mrežama. U Maleziji je zabilježeno više od 2.900 slučajeva koronavirusa, a 45 ljudi je umrlo, prema podacima univerziteta Johns Hopkins, piše CNN.

Premijer Tan Sri Muhyiddin Yassin prošli mjesec je donio niz dalekosežnih mjera kojima je cilj zaustaviti infekciju Covid-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, uključujući strogu kontrolu širom zemlje, kojom se blokiraju sva putovanja u zemlju ili van nje i snažno ograničavajući kretanje unutar zemlje.

Jedna od najvećih kritika bilo je ignorisanje zabrinutosti zbog porasta nasilja u porodici za vrijeme pandemije koronavirusa.

Malezijsko društvo za akciju svih žena pozvalo je Odjel za ženski razvoj da prestane slati seksističke poruke i da se fokusira na pomoć ženama koje trpe nasilje u porodici.

Podsjetimo, Malezijsko ministarstvo je na Facebooku objavilo šokantan set uputa

za žene koje rade od kuće u vrijeme karantina zbog koronavirusa.

Vlada savjetuje ženama da kod kuće budu lijepo odjevene, našminkane te da se ponašaju kao što bi to činile na poslu. To uključuje pristojan razgovor s muževima, a isključuje sarkastične komentare ili zadirkivanje koje se ovim postom ne preporučuje.

Ova objava je izazvala bijes među udruženjima za ženska prava u Maleziji, koja su osudila takav potez vlade nazivajući ga diskriminirajućim i poražavajućim za društvo.