Veoma popularno oružje
20

Izumitelj pištolja Glock preminuo u 95. godini

D. B.
Austrijski inženjer Gaston Glock, koji je izumio popularni pištolj Glock, preminuo je u 95. godini, javlja BBC.

Kompanija Glock je saopćila da će životni rad osnivača biti nastavljen "u njegovom duhu". Pištolj Glock koriste oružane snage, članovi osiguranja, civili s dozvolama, ali i kriminalci širom svijeta. Veliki doprinos njegovoj popularnosti dala je američka pop kultura, kao i pojavljivanje u holivudskim filmovima kao što je "The Matrix Reloaded".

Uprkos popularnosti svoje kreacije, Glock je opisan kao milijarder koji je provodio većinu svog vremena na imanju pored jezera u Austriji. Rijetko se njegovo ime pojavljivalo u medijima, a na naslovnicama se našao samo kada je knjiga o njegovom biznisu objavljena 2012. godine, kada se razveo od prve supruge 2011. te kada je poslovni saradnik pokušao organizovati njegovo ubistvo krajem devedesetih. On je unajmio profesionalnog hrvača da ga ubije, no iako ga je udario nekoliko puta u glavu gumenim čekićem, tada 70-godišnji Glock je uzvratio i uspio ga nokautirati.

Iz kompanije je navedeno da je Gaston Glock zacrtao strateški pravac Glock Grupe tokom svog živote te da ju je pripremio za budućnost. Unio je revoluciju u svijet malog oružja te je uspio uspostaviti brend Glock kao globalnog lidera u industriji pištolja.

Glock je rođen 1929. godine, studirao je mašinstvo u Beču, a kasnije je osnovao kompaniju. Početkom osamdesetih je proširio posao na vojnu opremu te je odgovorio na poziv austrijske vojske koja je željela nove pištolje. Dizajnirao je i patentirao lagani poluautomatski pištolj kalibra 9 milimetara sa spremnikom od 18 metaka, koji se može brzo i lako ponovo napuniti. Pištolj je postao veoma popularan u vojskama i policijama širom svijeta.

Autor knjige "Glock: The Rise of America's Gun", Paul Barrett, napisao je da je ovaj pištolj postao "Google modernih civilnih pištolja, pionirski brend koji definira svoju kategoriju proizvoda".

Forbes je 2021. godine procijenio Glockovo bogatstvo na 1,1 milijardu dolara.