Svijet
0

Izrasline čovjeka-drveta ponovo počele rasti

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iako se za Indonežanina Dedea nakon mnogostrukih operacija govorilo da se vratio u normalan život, bradavičaste izrasline uzrokovane napretkom HPV virusa ponovo su počele rasti na njegovim rukama i nogama.

Dede Koswara, muškarac u kasnim tridesetim, nekadašnji je ribar kojem su doktori u procesu liječenja otklonili oko pet kilograma izraslina u toku ove godine. Dede je bio oduševljen što ponovo može upotrebljavati svoje udove i samostalno se odjevati, jer je u tome bio onemogućen još od perioda kad je bio tinejdžer.

U septembru, kada je otpušten iz bolnice, mogao je pisati olovkom, ali su se gljivične izrasline počele vraćati, saznaje Telegraph.

Dedeov problem se pojavio uslijed rijetke "genetičke greške" koja je naštetila njegovom imunološkom sistemu. Zato se virus raširio po njegovom organizmu odnosno po ćelijama kože. Doktori su prvo pomislili da je posrijedi HIV virus, ali su testiranja pokazala da nije već je u pitanju nešto mnogo misterioznije.

Nakon što se pojavio u jednom dokumentarcu na televiziji, javili su se dermatolozi spremni da se uhvate ukoštac s ovom bolešću.

Poslije otpuštanja iz bolnice, upozoren je da bi se izrasline mogle vratiti, ali da mu život više nije u opasnosti.