Bernard Kouchner
0

Izraelsko-palestinski sporazum nije moguć do kraja 2008.

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner ocijenio je u subotu u Dženinu, na Zapadnoj obali, da je malo moguće zaključiti izraelsko-palestinski mirovni sporazum do kraja godine.

"Pretpostavljali smo da ćemo imati neki dokument, ne konačan rezultat, ali nešto određeno do kraja godine. Sada svi znamo da će nam trebati više vremena", rekao je Kouchner novinarima, nakon razgovora s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom.

"Važno je krenuti dalje tim putem, Ne znam da li ćemo ugledati palestinsku državu do kraja godine, ali znam da je ta država apsolutno nužna i da je to neophodan ključ. Potrebna je takva država", rekao je on.

On je također kazao da će "stvaranje palestinske države biti garant sigurnosti Izraela".

Fayyad je, sa svoje strane, Kouchnera nazvao "prijateljem palestinskoga naroda" i zahvalio na vrlo jasnom stavu Francuske unutar Evropske unije, očekujući da će ona "učiniti sve da pomogne u stvaranju palestinske države".

Kouchner je posjetio Dženin, u okviru posjete Zapadnoj obali i Izraelu, radi nastavljanja mirovnih napora pokrenutih nakon međunarodne konferencije u Annapolisu u novembru 2007.