|

Izraelsko-iranska ruka prijateljstva putem Facebooka

Izraelsko-iranska ruka prijateljstva putem Facebooka
0
F
FENA
19.3.2012. u 18:00
44
komentara
0

dijeljenja
Izraelsko-iranska ruka prijateljstva putem Facebooka Ronny Edry i njegova supruga Michal Tamir (Foto: Facebook)
U jeku izraelskih upozorenja Iranu zbog njegova nuklearnog programa, izraelski nastavnik pokrenuo je putem Facebooka kampanju "Iranci mi vas volimo" i dobio pozitivne odgovore koji su čak i njega iznenadili, piše u ponedjeljak izraelski dnevnik Haaretz.
"Iranci, mi vas nećemo bombardirati, mi vas volimo", napisali su na Facebooku nastavnik Ronny Edry i njegova supruga Michal Tamir u saradnji sa školom za grafički dizajn "Pushpin Mehina". "Iranskom narodu, majkama, djeci, braći i sestrama. Da bi rat između nas bio moguć, prvo se moramo međusobno bojati, mrziti se, a ja vas se ne bojim, ne mrzim vas. Čak vas i ne poznajem. Nijedan Iranac nije mi naudio", napisao je Edry.

U prvim komentarima nazvan je "glupanom" i "naivčinom", a zatim je dobio stotine "lajkanja" i odgovora Iranaca u roku od 48 sati. "Stalni razgovori o ratu i prijetnjama stvaraju stres i strah", objasnio je Edry za dnevnik Haaretz i rekao da je želio doprijeti do Iranca, no nije mogao zamisliti da će odgovor stići tako brzo. Izraelski dužnosnici zadnjih mjeseci učestalo spominju mogućnost preventivnog napada na iranska nuklearna postrojenja, a Iran, koji tvrdi da je njegov cilj nuklearna energija, a ne oružje, trpi međunarodne sankcije zbog nedovoljne saradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

"Vaše riječi dopiru do nas uprkos cenzuri. Iranski narod, za razliku od režima, ne mrzi nikoga, a najmanje Izraelce... Nikada nismo Izraelce smatrali neprijateljima. Režim ne može dobiti javnu podršku za rat", napisao je jedan Iranac i prognozirao da će taj režim "ubrzo umrijeti". Do nedjelje poslijepodne snimke Iranaca bez lica preplavile su stranice Pushpin Mehina Facebook te blog "Israel Loves Iran".

Iranci uglavnom nisu postavili fotografije koje im otkrivaju lice jer bi "zbog toga mogli završiti u zatvoru". Edryjevu inicijativu uz poruke mira i ljubavi pozdravili su i korisnici iz drugih zemalja.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...