Svijet
0

Izraelski vojnici ubili Palestinca u Nablusu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski vojnici ubili su rano u utorak operativca Narodnog fronta za oslobođenje Palestine u izbjegličkom logoru Al Ein u Nablusu, na Zapadnoj obali, saopćila je armija i palestinski izvori.

Vojnici su pucali na naoružanog Palestinca koji je otvorio vatru na njih za vrijeme operacije u logoru, navela je armija. Radio Izrael je javio da je poginuo 38-godišnji Naser Mabruk. Tokom operacije u Nablusu izraelski vojnici su izazvali kontroliranu eksploziju bombe, a Palestinci su na njih bacili dvije granate, ali nikoga nisu povrijedili.

Naoružani Palestinci su pucali na vojnike i u Dženinu ali nije bilo žrtava među vojnicima. U vojnim operacijama širom Zapadne obale protekle noći je uhapšeno 20 osumnjičenih palestinskih terorista. Jedan od njih je komandir Islamskog džihada iz Kabatije.

Istovremeno je radikalni islamistički Hamas zaprijetio da će se osvetiti za smrt šest svojih aktivista poginulih u ponedeljak uvečer u izraelskom zračnom napadu na jedan automobil u pojasu Gaze. Portparol vojnog krila Hamasa Abu Obejida označio je izraelski udar "gadnim cionističkim smaknućem", naglasivši da su sve opcije otvorene za odgovor Hamasa.

"Cionistički neprijatelj se igra vatrom i suočit će se s posljedicama tog zločina," rekao je Abu Obejida.

Partparol Hamasa Sami Abu Zuhri je također zaprijetio osvetom, naglasivši da je udar bio u saglasnosti sa zavjerom vlade u Ramali da ojača opsadu Palestinaca ukidanjem električne struje u pojasu Gaze i hapašnjem svetih ratnika na Zapadnoj obali.

Hamas od juna kontrolira pojas Gaze, pošto je pobijedio snage rivalskog, umjerenijeg Fataha. Ta organizacija palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa još uvijek dominira na Zapadnoj obali, gdje je u Ramali osnovana nova vlada u kojoj nema članova Hamasa.