Svijet
0

Izraelski vojnici ubili dva Palestinca u Nablusu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelske snage ubile su dva Palestinca u gradu Nablusu na Zapadnoj obali u utorak, saopćili su palestinski sigurnosni izvori i medicinski radnici.

Ubistva bi mogla biti test za primirje koje je stupilo na snagu prošle sedmice između Izraela i palestinskih ekstremista u pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa. Iako izgleda da se primirje odnosi samo na Gazu, napadi na ekstremiste na okupiranoj Zapadnoj obali mogli bi dovesti do odmazde.

Izraelski vojni portparol izjavio je da su vojnici ubili visokog člana grupe Islamski džihad. Kazao je da ne može odmah potvrditi drugo ubistvo, javio je Reuters.

Palestinski sigurnosni izvori i medicinski radnici javili su da je jedan od ubijenih Palestinaca bio član Islamskog džihada a drugi je bio blizak Hamasu.

Guverner Nablusa Jamal Muheisen nazvao je izraelski napad na grad "zločinom bez opravdanja", ali je kazao kako ne vjeruje da će zaprijetiti primirju u Gazi.

Palestinske snage lojalne predsjedniku Mahmudu Abbasu razmještene su u Nablusu krajem prošle godine u okviru kampanje provedbe reda i zakona uz zapadnu podršku koordinirane s Izraelom.

Lokalni palestinski zapovjednici, međutim, tvrde da su česti izraelski napadi na grad potkopali tu kampanju.