Oduzeti im činovi
43

Izraelski vojnici dobili šest mjeseci zatvora jer su tukli svezane Palestince

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dvojica od petorice izraelskih vojnika optuženih da su pretukli svezane Palestince nagodili su se s vojnim tužiteljima. Njima su oduzeti činovi te su dobili po šest i po mjeseci zatvora.

Vojnici su bili prvi od petorice pripadnika Netzah Yehuda bataljona koji su priznali da su pretukli oca i njegovog sina, a koji su bili u izraelskom pritvoru bez optužbi. Oni su postigli nagodbu koja im je omogućila da izbjegnu ozbiljnije optužbe za napad, ali su ipak dobili šest i po mjeseci zatvorske kazne i oduzeti su im činovi.

Pregovori o optužbama protiv preostala tri vojnika su u toku, a oni se nalaze u pritvoru koji je produžen do srijede. Dvojica od petorice vojnika su optuženi za ometanje pravde jer su pokušali uskladiti priče.

Izraelski vojnici su uhapšeni 10. januara nakon što su napali palestinske zatvorenike te ih udarali dok su bili vezani i s povezima preko očiju, zbog čega su pretrpjeli ozbiljne povrede, saopćio je IDF.

Vojnici su skinuli povez s očiju tinejdžeru te ga prisilili da gleda kako mu tuku oca. Povrede njegovog oca su bile toliko ozbiljne da nije mogao biti ispitan te je prevezen u bolnicu. Tinejdžer je također zadobio ozbiljne povrede glave.

Na snimku se vidi kako se vojnici smiju dok zatvorenici trpe batine i traže pomoć

Dvojica Palestinaca su uhapšena nakon ubistva dvojice IDF-ovih vojnika u decembru, a tužitelji vjeruju da je to motiv za napad na zatvorenike.