Svijet
0

Izraelski tenkovi i vojni buldožeri ušli u Južni Liban

FENA
Izraelski tenkovi i vojni buldožeri srušili su danas graničnu ogradu prema Libanu i vojnici su u oklopnim transporterima ušli u južni dio ove zemlje, poslije nekoliko dana spekulacija da će početi velika kopnena ofanziva.

Izraelske snage su krenule ka selu Meron A-Ras, gdje su izraelski vojnici razmješteni već nekoliko dana.

Izraelski vojni radio je poručio stanovnicima 13 libanskih sela da ih napuste do 16 sati po lokalnom vremenu (15,00 po srednjoevropskom).

Nešto ranije su tornjevi koji prenose telefonske i televizijske singale sjeverno od Bejruta srušeni u izraelskim napadima iz vazduha, što je omelo telekomunikacije širom Libana.

Libanski izvori su naveli da su danas srušena četiri različita telekomunikaciona i TV tornja, čime su ometene telefonske i TV veze prije svega na sjeveru zemlje.

Televizija Al Manar proiranskog Hezbolaha je prekinula emitovanje programa, a nestale su i veze mobilnih i dijela fiksnih telefona.

Izrael je već ranije napao telekomunikacione tornjeve u Libanu u dolini Beka na istoku, kako bi spriječio Hezbolah da ih koristi.

Očito da je izraelski cilj da izoluje tu organizaciju i onemogući joj da šalje poruke.

Usred tog haosa libanski civili nastavljaju da bježe autobusima, kamionama i automobilima sa poprišta sukoba, mašući bijelim zastavama.

Libansko Ministarstvo javnog zdravlja saopštilo je još jutros da je u proteklih nepunih 11 dana, od početka rata Izraela protiv proiranskog Hezbolaha, u Libanu poginulo 396 ljudi, a više od 1.350 je ranjeno.

Na izraelskoj strani je deset puta manje žrtava, ali izraelsko stanovništvo takođe živi u strahu, jer rakete "kaćuša" svakodnevno pogađaju sjeverni dio zemlje.

Libansko Ministarstvo je navelo da je među poginulima 20 libanskih vojnika i šest pripadnika Hezbolaha, a da su većina žrtava civili.

Izraelska armija je, međutim, u petak uveče saopštila da je ubijeno bezmalo 100 gerilaca.

Među poginulima u Libanu je i osam Kanađana, dvoje Kuvajćana, po jedan državljanin Iraka, Šri Lanke i Jordana.

U regionu sela Meron A-Ras izraleske kopenene snage traže rampe za ispaljivanje raketa i podzemne bunkere u kojima se navodno kriju pripadnici Hezbolaha.

Izraelska vojska je navela da je tokom protekle noći, za vrijeme operacije u selu Marvahin, pronašla nekoliko protivtenkovskih raketa i raketa tipa zemlja-zemlja

Takođe je rečeno da je uništeneo šest lansirnih rampi, kao i stovarišta raketa i oružja i komunikacionih linija, uz više od 40 mjesta odakle se ispaljuju rakete.

Izraelska vojska je od početka operacija u Libanu gađala preko 1.800 meta.

Povod za ove operacije bila je otmica dvojice izraelskih vojnika u prekograničnom napadu Hezbolaha prije deset dana.